Gradovi

Cvijanovićeva obišla radove na izgradnji dnevnog centra u Trebinju

Cvijanovićeva obišla radove na izgradnji dnevnog centra u Trebinju
Foto: N.N. | Cvijanovićeva obišla radove na izgradnji dnevnog centra u Trebinju

TREBINJE - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas u Trebinju, u društvu gradonačelnika ovog grada Mirka Ćurića i njegovih saradnika i predsjednika Upravnog odbora Udruženja roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" Mijata Šarovića, objekat Dnevnog centra za lica sa poteškoćama u razvoju koji se gradi u Trebinju.

U pitanju je građevina na sprat koja se gradi sredstvima u visini od 627.000 maraka, sakupljenim u humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” koju je inicirala upravo predsjednica Cvijanović.

"Mi bismo ta sredstva ionako obezbijedili, ali je ovo ipak pravi primjer našeg zajedništva, republičkih i lokalnih institucija, ali i naših udruženja i samih građana koji su, makar i jednom doniranom markom pokazali hinaost i potvrdili da, kakda smo zajedno okupljeni oko nečega onda to uspijvamo da uradimo", istakla je nakon posjete predsjednica Cvijanović.

Napominjući da se iz ove akcije gradi i centar u Banjaluci, ona je kazala da se u narednih mjesec dana očekuje završetak grubih radova, a onda slijede i oni fini, a zatim opremanje prizemlja, pa zatim I druga faza koja podrazumijeva kompletni dovršetak i opremanje gornjeg sprata.

"U toj drugoj fazi će takođe učestvovati naše institucije i različiti donator, a što se tiče samih udruženja, oni trebaju oslanjati na institucije i inicirati projekte za rješenje svojih problema, poput ovog udruženja", dodala je Cvijanović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je dodao da je ova lokalna zajednica zadovoljstvom prihvatila da ustupi zemljište, da, zajedno sa porodicama iz ovog udruženja izradi projektnu dokumentaciju i pomogne uz podršku trebinjskih privrednika.

"Trenutno se gradi objekat vrijednosti 546.000 maraka, a ostatak sredstava za drugu fazu, koja podrazumijeva dovršetak prizemlja, ali i sprata, takođe ćemo raspistati javni poziv i završićemo ga, jer je želja svih nas da nemamo djece sa poteškoćama u razvoju, ali ako ih već imamo, stvorićemo im uslove približne onima koje bi trebali imati svi ljudi", kazao je gradonačelnik Ćurić, dodajući da radovi ne smiju stati.

Mijat Šarović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko", izrazio je zadovoljstvo zbog obećanja da će se radovi odvijati dok objekat ne bude dovršen.

"U ovom centru, koji se nalazi gotovo u centru grada, djeca sa poteškoćama u razvoju će moći ostvariti sve svoje potrebe, a da nastave živjeti u svome gradu, da ne budu smještena u ustanove zatvorenog tipa, koji su obično na periferijama, što nama, njihovim roditeljima, takođe pričinjava zadovoljstvo", kazao je Šarović.

On je napomenuo da će se u ovom centru odvijati različiti programi prilagođeni djeci i  omladini sa poteškoćama u razvoju, ali će i sami roditelji ovdje moći da na nekoliko dana ostave svoju djecu njegovateljima, kako bi se posvetili svojim drugim obavezama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije