Gradovi

Deponija digla Brčake na noge, najavljeni protesti

Deponija digla Brčake na noge, najavljeni protesti
Foto: Ilustracija | Deponija digla Brčake na noge, najavljeni protesti

BRČKO - Mještani brčanskog naselja Ilićka Vladi Brčko distrikta predali su zahtjev za prestanak rada i izmještanje gradske deponije čvrstog otpada koja se nalazi u neposrednoj blizini ovog naselja i najavili da će izaći na ulice ukoliko problem ne bude riješen.

Predstavnici ove mjesne zajednice, udaljene svega 100 metara vazdušnom linijom od deponije, već nekoliko puta su predstavnike vlasti upozoravili na ovaj problem, kaže predsjednik mjesne zajednice Ilićka Damjan Dundžić i dodaje da je ovo posljednji put da se na taj način oglašavaju po ovom pitanju. 

"Ukoliko ne dobijemo odgovore koji su u skladu sa razmišljanjima svih normalnih ljudi, potražićemo ih na ulici, jer nam ništa drugo ne preostaje", poručio je Dundžić. 

Uz Ilićku, ova deponija muči i stanovnike mjesnih zajednica Donji Brezik i Grčica. 

Dundžić, koji je i član Udruženja građana "Demos", rekao je da se prema nedavnoj anketi rađenoj na uzorku od hiljadu ispitanika - stanovnika ove tri mjesne zajednice, 90 odsto njih, od oko 15.000 koliko ih živi na tom prostoru, izjasnilo da deponija negativno utiče na kvalitet života. 

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić slaže se da je gradska deponija jedan od gorućih problema u distriktu i poručuje da se rješenje mora što hitnije pronaći. 

On je novinarima rekao da će za konačno rješenje rada gradske deponije trebati još vremena, ali da se međuvremenu mora tražiti privremeno rješenje. 

"Ostvarili smo kontakt sa deponijom u Bijeljini, kako bismo za jedan kraći period riješili problem deponije čvrstog otpada. Otpad bi se odvozio na regionalnu deponiju u narednih tri do pet godina, a u međuvremenu mi bismo tražili neko trajno rješenje na području distrikta", rekao je Milić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije