Gradovi

Derventa slavi dan opštine: Njegovati uspomenu na poginule

Derventa slavi dan opštine: Njegovati uspomenu na poginule
Foto: Srna | Derventa slavi dan opštine: Njegovati uspomenu na poginule

DERVENTA - Služenjem parastosa ispred centralnog spomen-obilježja za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske u Derventi, počelo je obilježavanje Dana ove opštine - 28. avgusta.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić izjavio je novinarima da treba koristiti svaku priliku da bi se sjetili poginulih boraca i očuvali uspomene na njih.

"To je posebno važno u dane kada slavimo, kao danas. Za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske poginulo je 608 boraca. Trajna je obaveza da čuvamo uspomene na njih i vodimo računa o njihovim porodicama", rekao je Vujičić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da se uradilo mnogo i da je ponosan na rezultate ove lokalne zajednice.

"U samom smo vrhu Republike Srpske i dobro stojimo i na nivou BiH prema mnogo parametera. Imamo dobru privredu, četiri godine u BiH imamo najmanju stopu nezaposlenosti. Derventa ima 301 milion izvoza", rekao je Simić.

Parastos sz služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a vijence su položili načelnik opštine Derventa Milorad Simić, delegacija Skupštine opštine, delegacija Boračke organizacije i udruženja proistekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence je položila i delegacija Policijske stanice Derventa, bratskog grada Pinerola i Humanitarne organizacije "Arkobaleno", te predstavnici političkih partija.

U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Derventi proslavljena je krsna slava.

U hramu je služena liturgija, nakog čega je uslijedila svečana litija oko hrama. Kumovi ovogodišnje krsne slave bili su Radenka i Velibor Bilić.

Obilježavanje Dana opštine Derventa nastavlja se svečanom sjednicom koja će biti održana u Centru za kulturu sa početkom u 12.00 časova, na kojoj će biti dodijeljena najviša opštinska priznanja.

Velikogospojinska povelja sa zlatnim grbom opštine biće dodijeljena Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Derventa, a zahvalnicu će dobiti dugogodišnji volonter i humanitarac Borislav Miodanić.

Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici se dodjeljuje najviši oblik javnog priznanja zbog izuzetnog zalaganja i doprinosa u spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća, te povodom 120 godina postojanja koje ove godine obilježavaju.

Zahvalnica Borislavu Miodaniću iz Dervente dodjeljuje se za izuzetan doprinos volontiranju kao organizovanoj aktivnosti od opšteg interesa za Republiku Srpsku i opštinu Derventa i dugogodišnjem davaocu krvi.

U Derventi se održava i tradicionalni derventski vašar, ove godine po 167. put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije