Gradovi

Đaci sade u plastenicima

Đaci sade u plastenicima
Foto: N.N. | Đaci sade u plastenicima

TREBINJE - Učenici Srednje poljoprivredne škole počeli su sadnju rasadnog materijala i presadnica voća u plastenicima za rasadnike Agrarnog fonda Trebinje.

"Danas sijemo paradajz, a juče smo sijali papriku, što je veoma zanimljivo, jer u praksi primjenjujemo ono što smo naučili iz udžbenika i u predavanjima profesora", kazala je u petak učenica Marija Rosić, koja se i u budućnosti namjerava obrazovati u ovom smjeru.

Učenike, koji na ovaj način izvode praktičnu nastavu, obišao je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić sa saradnicima i direktorom Agrarnog fonda Trebinje Veselinom Dutinom, koji je objasnio da su u plastenicima učenici završnih razreda koji ovdje proizvode rasad paprike i paradajza, kao i sadnice smokve, šipka i mediteranskih kultura.

"Ove godine zasijavamo 20.000 presadnica povrća i oko 5.000 sadnica, odnosno voćnih reznica. Sve ove kulture ćemo, putem javnih poziva, podijeliti zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima s područja grada Trebinja, s tim što ćemo ove godine raditi kooperantske ugovore s proizvođačima paprike i paradajza, podijelivši im veće količine rasada i na kraju gotove plodove od njih otkupiti, jer postoji veliko interesovanje ugostiteljskih objekata za otkup", objasnio je Dutina.

Kaže da je zadovoljan i saradnjom s Centrom srednjih škola i njihovim đacima, ali i s Gradskom upravom, pri kojoj djeluje Agrarni fond.

"Dobro je da ostvarujemo ovakvu saradnju, nastavljajući i s Centrom srednjih škola dobru saradnju, u kojoj je to za njih i te kako značajno, jer se najbolji vid obrazovanja stiče kombinacijom prakse i teorije", kazao je Ćurić.

Svjesni da je potrebno proizvesti ono što je potrebno tržištu, on kaže da u Gradskoj upravi nastavljaju s ranije provjerenom uspješnom praksom da se podijeli besplatan rasad onima koji žele proizvoditi voće i povrće, a da se više rasadnog materijala podijeli onima koji će viškove dati na otkup Agrarnom fondu.

I Gradska uprava i Agrarni fond se slažu i u pogledu povećanja obradivih površina koje će se domaćinima davati u zakup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije