Gradovi

Đaci željni znanja uče u Školi fizike u Trebinju

Đaci željni znanja uče u Školi fizike u Trebinju
Foto: Vesna Duka | Đaci željni znanja uče u Školi fizike u Trebinju

TREBINJE - Izvođenjem prvih eksperimenata na unaprijed pripremljenim oglednim poljima u Gimnaziji "Jovan Dučić" u Trebinju je otvorena 4. Zimska škola fizike, koja će u narednih pet dana okupiti najtalentovaniju djecu iz Republike Srpske i Srbije.

Školu je i ove godine pokrenulo Društvo fizičara istočne Hercegovine, čiji član, profesor fizike Dobroslav Slijepčević, kaže da je škola od samog starta opravdala cilj, okupivši učenike koji su se na zimskom raspustu, željni novih saznanja, počeli baviti fizikom na višem nivou nego što to rade u redovnom nastavnom procesu.

"Ono za šta nema vremena da se odradi u nastavi, a to je poseban rad s posebno talentovanom djecom i rad na eksperimentalnim vježbama, za koje treba vremena, odradi se u ovoj školi, što pravi samo neku podlogu za dalju nadgradnju znanja koje žele proširiti jer smatraju da će im trebati u životu, ili u slučaju da djeca izraze želju da se takmiče u redovnim takmičenjima koja u Srpskoj organizuje Republički pedagoški zavod", kaže Slijepčević.

Škola je, kako dodaje, i jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i nabavi barem dio dodatne opreme za nastavu fizike i eksperimente, jer toga u školama nikada nije dosta.

Milko Babić iz Republičkog pedagoškog zavoda RS je potvrdio da ovaj zavod svake godine svesrdno podržava Zimsku školu fizike u Trebinju, kako bi se što više mladih ljudi zainteresovalo za ovo, inače deficitarno zanimanje u Srpskoj, pa su se od ove godine srednjoškolcima pridružili i osnovci.

"Škola je organizovana da učenici prošire svoja znanja iz predmeta koji oni vole, a mi smo tu da ih podržimo na svaki način, i srednjoškolce, a od ove godine i osnovce", naveo je Babić.

Školi su se, pored učenika, pridružili i profesori fizike iz Srbije, Slavoljub Radulović iz aleksinačke Gimnazije i Slavoljub Mitić iz Gimnazije u Nišu, a oba su u Trebinje došla sa ciljem da razmijene iskustva i ostvare bolju saradnju s trebinjskim učenicima i kolegama.

"Došao sam ovde s učenicima trećeg razreda koji su prošle godine na državnom prvenstvu u Srbiji osvojili prvo i treće mesto, a budući da znamo da je u Trebinju jako kvalitetan rad i da ovdašnji učenici postižu izuzetne uspehe, svesni smo da ovde možemo dosta i naučiti, jer mi u Aleksincu imamo Međunarodnu konferenciju iz fizike i tako smo se i upoznali s kolegama i učenicima iz Trebinja koji su pokazali zavidno znanje kod nas, a znanje se mora i širiti i razmenjivati", kaže Radulović.

S njim se složio i njegov kolega Slavoljub Mitić iz Niša, čija gimnazija u Soko Banji organizuje takođe Školu fizike i za koju se nada da će je ubuduće pohađati i talenti iz Trebinja.

"Decu uglavnom zanima ono što ne razumeju - kvantna teorija, teorija relativnosti, a da bi se to razumelo, treba mnogo više znanja koje mogu proširiti upravo ovakvim dodatnim aktivnostima koje im profesori mogu pružiti upravo u ovakvim školama", dodao je Mitić.

Zbog dodatnih aktivnosti u Trebinje su, kako rekoše, stigli i Nikola Sabović iz aleksinačke Gimnazije i osnovac iz Bijeljine Dragan Milanović, koji nemaju iskustava u ovakvim školama fizike, ali su željni dodatnih znanja i iskustava u radu.

"Na republičkom takmičenju u Srbiji sam osvojio prvo mesto, ali nemam iskustva sa ovakvim dodatnim sticanjem znanja, bar ne u ovom formatu, tako da se nadam da ću u Trebinju dosta naučiti", kazao je Sabović, s kojim se složio i mladi Milanović, koji tek počinje da proširuje znanja iz ovog predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije