Gradovi

Đački program "Djeca Kozare" u Kulturnom centru Gradiška

Đački program "Djeca Kozare" u Kulturnom centru Gradiška
Foto: Ustupljena fotografija | Đački program "Djeca Kozare" u Kulturnom centru Gradiška

GRADIŠKA - Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve u koncentracionom logoru "Jasenovac", Tehnička škola Gradiška organizovala je završnu svečanost "Djeca Kozare".

Pred brojnom publikom u Kulturnom centru Gradiška učenici su, u četvrtak naveče, izveli poetsko-muzički program inspirisan stradanjima u Drugom svjetskom ratu.

Učestvovali su učenici od prvog do trećeg razreda. Među njima je bila Nikolina Čakalj, koja je, uz horsku pratnju, izvela pjesme "Đurđevdan", "Zaspo Janko" i "Oj, djevojko".

Program je ranije organizovan u školi, a ove godine učenici su se prvi put predstavili i u Kulturnom centru.

Ovom prilikom, najboljim mladim piscima uručene su nagrade i priznanja za literarne radove na temu "Jasenovca" i "Donje Gradine".

Prvu nagradu za poeziju dobio je Slavko Šarić, učenik trećeg razreda. Najbolji prozni rad napisao je Milan Bjelovuk, učenik prvog razreda.

Borislava Cvijić, profesorica srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi, kazala je da su učenici na veoma inspirativan način pisali o ovoj temi.

Njihovi preci su bivši zatočenici ustaških logora. Zato su se temi posvetili sa posebnom emocijom, a uspjeh mladih literata nije izostao.

"Od učenika je potekla ideja da pišu o stradanju naroda Kozare u 'Jasenovcu' u Drugom svjetskom ratu. Zato smo i raspisali konkurs na koji je prispio veliki broj radova", kazala je profesorica Cvijić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije