Gradovi

Đaković: Skupštinska većina nastavlja postupati mimo zakona

Đaković: Skupštinska većina nastavlja postupati mimo zakona
Foto: Srna | Đaković: Skupštinska većina nastavlja postupati mimo zakona

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je skupštinska većina nastavila postupati mimo zakonskih propisa smijenivši direktore Doma zdravlja Prijedor i Dječijeg vrtića "Radost" Prijedor.

"Oni jednostavno djeluju na takav način da ih u suštini interesuju samo funkcije", rekao je Đaković na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Đaković je odbacio tvrdnje pojedinih odbornika iz skupštinske većine da su akti gradske uprave i njenih preduzeća i ustanova nezakoniti, ističući da su usvajani u Skupštini i da su dobili saglasnosti resornih ministarstava.

"Grad Prijedor će pružiti svu podršku ljudima koji su smijenjeni na nezakonit način da dođu do pravde, a da grad dođe do daljeg kvaliteta u radu institucija", rekao je Đaković.

On je istakao da su negativni finansijski efekti po budžet grada neminovni za šta će krivicu morati snositi "kolektivni organ većine u Skupštini grada Prijedora".

Đaković, koji je i predsjednik Gradskog odbora DNS-a Prijedor, najavio je da će na sjednici Predsjedništva DNS-a, zakazanoj za subotu, biti donesene i odluke u vezi sa pitanjima funkcionisanja koalicije i odnosa između koalicionih partnera.

Smijenjena direktorka Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović, kojoj je za treći mandat na ovoj dužnosti aktuelni saziv Skupštine grada Prijedora dao jednoglasnu podršku prošle godine, najavila je da će putem suda zatražiti zaštitu i od klevete i od, kako je rekla, nezakonite smjene.

"Oni su flagrantno prekršili Statut Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Prijedor. Na naš Statut, koji se donosi unutar ustanove i na koji saglasnost daje upravni odbor, isto tako saglasnost daju Ministarstvo zdravlja i lokalna zajednica. Morate imati i saglasnost ministra zdravlja i na izbor i na razrješenje. Oni u ovom trenutku nisu imali saglasnost ministra za moje razrješenje", rekla je Popovićeva i dodala da imenovanje vršioca dužnosti nije u nadležnosti Skupštine nego gradonačelnika.

Ona je podsjetila da je po dolasku na ovu dužnost 2010. godine zatekla pet miliona KM duga, a da je već od 2012. do danas sve godine ustanova poslovala pozitivno, da nema duga ni prema državi ni prema radnicima ni prema dobavljačima, da su plate na zakonskom maksimumu i da radi bolje transparentnosti ustanova nekoliko godina angažuje nezavisnu revizorsku kuću da joj kontroliše finansijsko poslovanje.

Smijenjena direktorka vrtića "Radost" Gordana Jekić, koja je na ovoj dužnosti od kraja 2017. godine, rekla je da je smjena protivzakonita i da je prekršen član 85 Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju.

"Naravno da ću podnijeti tužbu, da ću se žaliti i sudom tražiti pravdu", najavila je Jekićeva.

Šef Kluba odbornika DNS-a Goran Predojević ponovio je da nijedna stavka iz obrazloženja Komisije za izbor i imenovanje ne stoji i da je ovo politička smjena koja nema nikakve veze s radom direktora.

"Inicijative za smjenu su stigle od političkih partija, a to zakon ne prepoznaje", naveo je Predojević.

Odbornik DNS-a i bivši predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Olivera Brdar Mirković rekla je da su propisi jasni za svaku ustanovu za razrješnje i imenovanje direktora i da bi se toga trebalo pridržavati.

"Znaju se ingerencije Komisije, međutim ova nova skupštinska većina je debelo ogrezla u nezakonitost", ocijenila je ona.

Odbornici Skupštine grada Prijedora smijenili su u četvrtak Popovićevu i Jekićevu i za vršioce dužnosti direktora Doma zdravlja imenovali Milicu Marjanović, a za direktora vrtića Bojanu Kos.

Ranije ove godine Skupština grada razmatrala je izvještaje o radu javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad, gdje je od 18 izvještaja polovina dobila podršku odbornika, a polovina nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije