Gradovi

Djeca i omladina s poteškoćama u razvoju u Trebinju dobili moderan objekat

Djeca i omladina s poteškoćama u razvoju u Trebinju dobili moderan objekat
Foto: Vesna Duka | Djeca i omladina s poteškoćama u razvoju u Trebinju dobili moderan objekat

TREBINJE - Donacijom invalidskih kolica i pomagala u Dnevnom i Servis centru Udruženja "Sunce nam je zajedničko" u Trebinju je danas ozvaničen početak rada ovog udruženja u novoizgrađenim prostorijama u Zasad polju.

Kolica i pomagala čija je vrijednost oko 300.000 evra, zahvaljujući svojim švajcarskim prijateljima, obezbijedio je i podijelio Trebinjac iz Švajcarske Boško Providžalo, a Dnevni centar je, kako je kazao izvršni direktor Centra Mijat Šarović, izgrađen i opremljen sredstvima akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", ali i brojnim privrednim kolektivima, institucijama i pojedincima.

Iako su radovi imali i uspone i padove, pa su od 2020. godine do danas prekidani zbog neispunjenja planova rada ranijih izvođača i problema sa virusom korona, djeca i omladina s poteškoćama u razvoju iz Trebinja su ipak dobili svoj moderni objekat za druženje, rehabilitaciju, pa čak i za boravak i zaposlenje, u šta su se uvjerili i brojni gosti, među kojima je prostor obišao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

"Sa štićenicima Centra će u prizemlju raditi stručnjaci za rehabilitaciju, ali su tu i mini-hale za izradu različitih rukotvorina, pa čak i CNC mašine na kojima slijedi obuka, a imamo i posebni ulaz za autističnu djecu kako bi se nakon ulaska lakše uklopili u boravak ovdje, dok je na spratu, koji još nije izrađen, predviđena gradnja apartmana i razvijanje programa stanovanja uz podršku, što neće biti trajni, već privremeni smještaj", objasnio je Šarović, napominjući da se trajno rješenje stanovanja uz podršku razvija na drugi način, u kućama i stanovima u gradu, gdje će nezbrinuta omladina sa poteškoćama u razvoju boraviti uz konstantni nadzor stručnih lica.

Donator kolica i pomagala Boško Providžalo je istakao da je ovu humanitarnu akciju realizovao družeći se sa Švajcarcem Gidom Furirom, koji inače radi na poslovima sa pomagalima i koji mu je predložio da pomogne.

"Uglavnom su ovo nova kolica, a samo su neka malo korištena i bila rezervna, tako da je sve što je dovezeno u izuzetno dobrom stanju, a neka su čak i specijalizovana za vrhunske sportiste", kazao je Providžalo.

Veliku radost zbog novih prostorija, a naročito zbog budućeg zaposlenja pojedinih štićenika Centra, izrazili su roditelji, djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju iz Trebinja, jer će imati potpuni komfor u modernom, novom prostoru.

Jedan od štićenika Centra je i Velibor Mrkajić, mladić koji će ubuduće raditi na novoj i modernoj CNC mašini.

"Hvala bogu, dobiću posao i imaću gdje da radim. Ja se nadam da će uskoro doći i oni koji će me podučiti da radim na ovoj mašini i jedva čekam da sve to počne", kazao je Mrkajić.

Radost što će ubuduće u novom prostoru imati i nove zanimacije izrazio je i Nebojša Dakić, a Mijat Šarović tvrdi da simbolika otvaranja Centra uoči Preobraženja ima istu onu simboliku kao kada se otvarao stari Centar - na Blagovijesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije