Gradovi

Djeca s poteškoćama u razvoju u Dnevnom centru u Doboju od novembra

Djeca s poteškoćama u razvoju u Dnevnom centru u Doboju od novembra
Foto: N.N. | Djeca s poteškoćama u razvoju u Dnevnom centru u Doboju od novembra

DOBOJ - Još samo podne obloge nedostaju da grubi radovi na izgradnji Dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju i obdaništa u sklopu Osnovne škole "Milan Rakić" u Velikoj Bukovici, kod Doboja, budu završeni, a ovaj objekat prve korisnike bi trebalo da primi u novembru.

"Čekamo uslove da postavimo podnu oblogu i još nam je ostalo vanjsko uređenje objekta. Trenutno nemamo odgovarajuću vlažnost podloge, ovdje je predviđen PVC pod za djecu i očekujemo da će biti odgovarajuća temperatura te da ćemo to moći odraditi za desetak dana. Treba uraditi parkinge i trotoare, izvođeni su radovi na vodovodu i kanalizaciji, i to treba urediti", kaže Željko Petković, rukovodilac radova na objektu, koji se finansiraju novcem Vlade Srbije u iznosu od 100.000 evra.

Slađana Pašalić, direktorica škole, navodi da objekat ima tri prostorije, dvije će koristiti četrdesetak djece s poteškoćama u razvoju, dok je treća namijenjena djeci predškolskog uzrasta.

"Djeca su pretežno s ovog područja Krnjina, znači Ljeskove Vode, Grabovica, Tisovac, Stanovi, Mali Prnjavor, Bukovica Velika i Kotorsko. To je prostor koji je na pola puta do Doboja... Ovaj prostor ima svoju čajnu kuhinju, sanitarne čvorove, zatim betonsku kao i park površinu, koje djeca mogu da koriste u slobodno vrijeme, imamo igralište ispred, kao i rampe za djecu koja imaju poteškoće u kretanju", pojasnila je Pašalićeva.

Izgradnjom Dnevnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju rasteretiće se isti takav objekat u Doboju.

"Ovo je najmnogoljudnija mjesna zajednica i svakako da je bilo potrebno da se uradi ovakav centar. Biće puno lakše roditeljima djece s poteškoćama u razvoju jer neće morati da ih prevoze do grada", izjavio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, koji se na licu mjesta uvjerio da su radovi u završnoj fazi.

"Da bi bio kvalitetan rad trebalo bi da bude petoro do šestoro djece koja imaju poteškoće u razvoju. Nažalost, naša situacija je takva da nam se svake godine povećava taj broj djece s poteškoćama u razvoju. Ja bih naglasila da to nisu samo učenici, to su i punoljetna djeca. Ministarstvo će na osnovu broja djece donijeti odluku koji je to broj stručnjaka koji zadovoljava potrebe te djece jer sve je za njihovu dobrobit", navela je Slađana Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije