Gradovi

Dječiji dodatak veći za pet KM

Dječiji dodatak veći za pet KM
Foto: Nataša Tadić | Dječji dodatak veći za pet KM

TUZLA - Porodice u TK dobijaće 30 KM po jednom djetetu mjesečno, a porodice sa troje ili više djece dobijaće 48 KM, utvrđeno je odlukom Vlade Tuzlanskog kantona.

Odluka se odnosi na porodice u kojima prihod po članu domaćinstva ne prelazi sedam odsto od prosječne plate u ovom kantonu.

Za razliku od prošle godine, dječiji dodatak je povećan za pet KM i za tu svrhu je predviđeno 600.000 KM u kantonalnom budžetu.

Vlada je donijela i odluku o visini jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta.

"Odlukom je utvrđena jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu za prvih deset mjeseci 2021. godine u iznosu od 180 KM. Zahtjev za ostvarivanje prava može se podnijeti u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta", pojasnio je Esed Džidić, ministar za socijalnu politiku TK. Pravo na tu pomoć imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2021. godine.

Osim toga, Vlada je utvrdila i iznos novčane pomoći u prehrani djeteta do šest mjeseci, odnosno nezaposlene majke porodilje će dobijati 90 KM mjesečno i to se odnosi na porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plate u kantonu iz 2021. godine, u visini od 90 KM mjesečno po djetetu.

Džidić je kazao da će se roditeljima sa troje ili više djece ubuduće moći isplatiti jednokratna novčana pomoć u visini od 1.500 KM, a to mogu dobiti roditelji za treće i svako sljedeće dijete rođeno u 2022. godini. Za djecu u stanju socijalne potrebe biće obezbijeđeni i obroci u školama.

"Vlada je utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,5 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi", kazao je resorni ministar. To pravo mogu ostvariti djeca čiji roditelji ne ostvaruju prihode te su korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja te samohrani roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije