Gradovi

Dnevni centar deceniju i po druga kuća starim osobama

Dnevni centar deceniju i po druga kuća starim osobama
Foto: Vesna Duka | Dnevni centar deceniju i po druga kuća starim osobama

TREBINJE - Stotine pripadnika najstarije populacije u Trebinju, željnih druženja i različitih zanimacija, prošlo je u 15 godina postojanja kroz Dnevni centar za stare osobe u ovom gradu.

Centar je povodom Međunarodnog dana starih osoba i sedmice posvećene najstarijoj populaciji posjetio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, te predstavnici Centra za socijalni rad iz ovog grada, ustanove koja je i osnivač Centra.

Podsjetivši da oko 700 osoba koristi različite usluge Centra za socijalni rad, Zoran Anđušić, direktor ove javne ustanove, kaže da od ovoga broja njih 570 dobija pomoć i njegu drugog lica i da su to uglavnom stare osobe jer njihov zadatak i jeste da sprovode različite aktivnosti koje podrazumijevaju da život socijalno ugroženih i starih osoba učine dostojanstvenijim.

"Mi već dugi niz godina provodimo različite okupacione, zdravstveno-preventivne, kulturno-zabavne i rekreativne sadržaje koje, u okviru projekta 'Briga o starima', realizujemo zajedno sa pripadnicama Kola srpskih sestara i Crvenim krstom Trebinje upravo u ovoj našoj organizacionoj jedinici Dnevni centar za stare osobe", istakao je  Anđušić.

Gradonačelnik Mirko Ćurić kaže da je Gradska uprava, shodno mogućnostima i realnim zahtjevima, i do sada izlazila u susret najstarijoj populaciji, a to će raditi i ubuduće.

"U svim tim godinama postojanja uloženi su trud i entuzijazam da se osmisli bolji i udobniji život našim najstarijim sugrađanima, ali je naš cilj da im pomažemo još više, kao i da njih same što više uključujemo u savremene tokove života jer je iskustvo starijih veoma važno za ljepše Trebinje i Republiku Srpsku", rekao je Ćurić.

Socijalni radnik Tanja Manojlović radi sa najstarijom populacijom i kaže da je trebinjski Centar za socijalni rad jedan od rijetkih u Republici Srpskoj koji ima uslugu dnevnog zbrinjavanja starih osoba.

"Starijoj populaciji je najvažnija komunikacija koju imaju u Dnevnom centru za stare, ali ovdje imaju i zdravstvene i druge usluge koje im se pružaju, organizuju im se i izleti i sve ono što može oplemeniti život najstarijoj dobi", objašnjava ona.

Da im je život zaista postao kvalitetniji otkako dolaze u Dnevni centar potvrdile su i štićenice Kadira Volić i Jela Popić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije