Gradovi

Doboj bogatiji za 590 sadnica

Doboj bogatiji za 590 sadnica
Foto: N.N. | Doboj bogatiji za 590 sadnica

DOBOJ - Jesenji pljusak nije spriječio gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića da stavi rukavice i dohvati se alata te na lokaciji u Ulici Jug Bogdana zasadi prvu sadnicu tuje, a u tom poslu su mu se na više lokacija u gradu pridružili i službenici Administrativne službe grada.

"Grad Doboj danas će zasaditi 590 sadnica. Aktivnosti su u svakoj ulici, u svakom dijelu grada. Iako je danas kiša, mislim da je to dobro, priroda je pomogla da zalijemo sadnice, tako da sam siguran da će se sve primiti. Kada smo rekli da ćemo raditi akciju '100 sadnica za Doboj', bilo je nekih koji su bili sumnjičavi. Naravno da ljudi koji poznaju hortikulturu znaju da se u julu i avgustu sadnice ne mogu saditi, zato smo morali čekati upravo jesen", kaže Boris Jerinić.

Sadnja se obavlja u saradnji sa UNDP-om u sklopu projekta "Inicijativa za zeleniju i održiviju budućnost u BiH", koji predviđa da se u 15 jedinica lokalne samouprave u BiH posadi 10.000 sadnica.

"Ne treba naglašavati koliko je drveće važno za okolinu, pogotovo u gradu kao što je Doboj, koji je preživio veliki katastrofu 2014. godine. Znači, nadamo se da ćemo sadnjom drveća doprinijeti zaštiti od katastrofa, da ćemo poboljšati kvalitet vazduha i da ćemo smanjiti temperaturu u gradu. Stručnjaci su u Doboju odabrali lokacije za različite vrste sadnica. Na ovoj lokaciji sadimo tuje, biće sađeni i orah, i breza, i smreča", rekao je Dejan Danilović, predstavnik UNDP-a.

On je dodao da će u sljedećih mjesec dana 10.000 sadnica biti posađeno na 125 lokacija u BiH, a radi se o 26 vrsta stabala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije