Gradovi

Doboj novim kreditom kupuje i stanove za mlade bračne parove

Doboj novim kreditom kupuje i stanove za mlade bračne parove
Foto: Ilustracija | Doboj novim kreditom kupuje i stanove mlade bračne parove

DOBOJ - Zbog povoljnih kamatnih stopa na tržištu kapitala dobojska Gradska uprava je odlučila da svoja dugovanja refinansira novim kreditom od 15 miliona KM, a dio tog novca biće iskorišten i za kapitalna ulaganja.

"To je nešto što je uradio i grad Banjaluka, mi smo sagledali njihovu odluku. Ono što mogu reći jeste da su sada kamatne stope dosta povoljnije, i mi smo uzeli refinansiranje starih kredita, tako da na taj način ćemo dobiti manju kamatnu stopu, imaćemo manje otplate, tj. uštede u budžetu, i treća stvar je da grad Doboj će biti ispod deset odsto zaduženosti. Svakako, mi smo u okvirima i do sada bili, zakon je propisao tačno i decidno da ne možemo preći 18 odsto, ali na ovaj način bićemo ispod deset odsto", izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Od 15 miliona KM, za izmirivanje dugovanja starih kredita biće izdvojeno 12,5 miliona KM.

"Mi ćemo na godišnjem nivou da uštedimo nešto malo manje od dva miliona, to je jedna stvar koja je pozitivna, a onih 2,5 miliona, tačnije 2.340.000 će se iskoristiti za kupovinu stanova, poslovnih prostora i garaža, a tu prvenstveno mislimo i na mlade bračne parove, na kupovinu stanova za njih", navodi Jerinić.

Novo kreditno zaduženje podržala je većina odbornika u lokalnom parlamentu, a Slobodan Vasiljević iz PDP-a, iako je na skupštinskom zasjedanju pozitivno govorio o kreditu, na kraju je ipak glasao protiv.

"Ako usvojimo budžet sa nešto više od 35 miliona, a imamo na kraju godine rebalans u iznosu od 55 miliona, i tih 20 miliona razlike, nepunih doduše, odnose se na kreditna zaduženja, a izvorni poreski prihodi padaju, onda naravno da svako kreditno zaduženje ne može biti podržano, i nisam podržao jer ono ide uglavnom na otplatu nekakvih prethodnih obaveza iz godina 2018, 2017. i tako dalje", rekao je Vasiljević.

Prije mjesec dana odbornici su takođe usvojili odluku o kreditnom zaduženju, a taj novac je predviđen za infrastrukturne projekte, a ni privreda, obećava gradonačelnik, neće biti zapostavljena.

"Imaćemo mogućnosti da kroz neke sljedeće aranžmane pomognemo privredi, i to je opredjeljenje grada. I već smo počeli, Gradska uprava intenzivno radi na proglašenju opšteg interesa na zadružnoj zemlji u Rudanci. A želja nam je da tamo što prije izgradimo industrijsku zonu koja će biti po mjeri Doboja jer postajemo raskrsnica svih autoputeva u BiH, i to je prednost grada. Ima dosta ljudi koji su zainteresovani da dođu i investiraju u Doboj", uvjerava Jerinić, te podsjeća da je njegov sugrađanin ministar privrede i preduzetništva u Vladi RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije