Gradovi

Doboj obezbijedio sredstva za nabavku dva respiratora

Doboj obezbijedio sredstva za nabavku dva respiratora
Foto: N.N. | Doboj obezbijedio sredstva za nabavku dva respiratora

DOBOJ - Ukupno 80 kreveta je spremno u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" da prihvati potencijalne zaražene od virusa korona koji bi bili upućeni u izolaciju, a ova zdravstvena ustanova će uz pomoć Gradske uprave nabaviti dva respiratora, te laboratorijsku opremu za testiranje sumnjivih slučajeva.

"Oslobođen je prvo prostor gdje je smješteno Odjeljenje za kožne bolesti, tu su već stavljena 22 kreveta, nakon toga je plan da se oslobađa Infektivno odjeljenje, gdje trenutno imamo 15 ležajeva, a iza toga idemo na premještanje cijele Službe za pulmologiju koja je neposredno iznad te dvije službe. Naravno, poslije ćemo gledati koje nam je manje prioritetno odjeljenje", kaže Mladen Gajić, direktor bolnice.

On je dodao da bolnica raspolaže sa dva stacionirana i jednim pokretnim respiratorom, a slijedi nabavka po hitnom postupku još dva respiratora i laboratorijske opreme koja će pored uzorkovanja omogućiti i testiranje.

Epidemiološka situacija na teritoriji dobojske regije je zadovoljavajuća, navodi dr Svjetlana Adžić, načelnica Službe za zarazne bolesti, u kojoj se uzimaju uzorci pacijentima iz desetak lokalnih zajednica.

"Uzorkovali smo 15 pacijenata, od tih 15 jedan je bio pozitivan. On ima lakši oblik bolesti i nalazi se u kućnoj izolaciji, na kućnom liječenju. U planu imamo testirati još nekoliko pacijenata. Ovih dana imamo i tendenciju porasta broja testiranja, ali zasad je situacija zadovoljavajuća. Mjesta panici nema, ali ima mjesta odgovornosti", kazala je Adžićeva.

Ona je dodala da je dosad najmanje testiranih iz Doboja.

"Ja sam se testirao i moj nalaz je negativan, hvala bogu. Ni ja, a niti jedan drugi građanin Doboja trenutno nemamo pozitivan nalaz na korona virus. Svakako moramo biti odgovorni i nastaviti da poštujemo preporuke struke, sve one smjernice u vezi s higijenom i dezinfekcijom", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

On se testirao jer je ranije boravio u inostranstvu.

Jerinić je dodao da će 23 komunalna policajca kontrolisati sve građane koji budu upućeni u kućnu izolaciju, a u slučaju kršenja izdatih naloga inspektora o izolaciji, dobiće prekršajne naloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije