Gradovi

Doboj steže kaiš, plate srezane za 23 odsto

Doboj steže kaiš, plate srezane za 23 odsto
Foto: N.N. | Doboj steže kaiš, plate srezane za 23 odsto

DOBOJ - Manjak u budžetu od milion KM razlog je za stezanju kaiša zbog kojeg će plate službenicima, namještenicima, funkcionerima i ostalim zaposlenima u Gradskoj upravi Doboj, te u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad narednih mjeseci biti manje skoro za četvrtinu.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, malobrojnu opoziciju na današnjem zasjedanju Skupštine grada je pokušao da uvjeri da je odluka privremenog karaktera, te dodao da će smanjenje mjesečnih primanja od 23 odsto trajati sve dok grad ne dobije potrebne saglasnosti resornog ministarstva za proširenje budžetskog okvira.

"Ako dobijemo iznos od milion, ta mjera će trajati samo mjesec dana, ako dobijemo proširenje od 800.000 KM ta mjera će trajati dva mjeseca, otprilike sa ovim smanjenjem je negdje na mjesečnom nivou ušteda 200.000 KM. Na taj način bi taj milion trebalo da se namiri za pet mjeseci", izjavio je Jerinić.

Odbornike SP-a gradonačelnik nije uspio da ubijedi, pa oni nisu podržali odluke o smanjenju plata.

"Javna je tajna da su većina tih radnika vaši glasači, oni sigurno na izborima nisu glasali za SP, a ja sam sada došao u situaciju da branim njihove interese i borim se protiv smanjenja njihovih plata", kaže Vedran Gligorić, odbornik SP-a, te dodaje da se do uštede moglo doći smanjenjem samo plata funkcionera i odborničkih paušala.

S njim se nisu složili u SNSD-u, u kojem su naveli da u kolektivu u kojem on radi zaposleni nisu sigurno na izborima glasali za neku drugu stranku osim za onu kojoj pripada, te istakli da imaju plan za izlazak iz krize.

"Već od četvrtka ćemo da se najavimo kako kod predsjednika Vlade RS, tako i kod resornog ministra Zore Vidović, da pokušamo da prevaziđemo ovaj problem, a to je nedostatak tih milion KM u budžetu grada. Nama je interes da se ovaj problem prevaziđe u narednih 15 dana", rekla je Sanja Vulić, predsjednica Kluba SNSD-a, te dodala da možda nije tako veliki grijeh što smo funkcionerima smanjili plate, ali jeste radnicima.

Osim o smanjenju plata, na sjednici Skupštine grada između ostalog raspravljalo se i o novom kreditnom zaduženju u iznosu od 4,1 milion KM, sa 500.000 KM iz tih sredstava će se finansirati izgradnja sportske dvorane, a ostatkom novca bi se zatvorile rupe u budžetu, odnosno izmirila ranija dugovanja.

"Ono što je dobro jeste da ćemo na takav način stabilizovati budžet, da ćemo sve svoje obaveze moći da servisiramo na vrijeme i to je ono što je zakonom dozvoljeno jer grad Doboj nije prezadužen grad. On je u ovom zakonskom okviru, ispod 18 odsto", naveo je gradonačelnik Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije