Gradovi

Dobojlije dobijaju šetalište i kej

Dobojlije dobijaju šetalište i kej
Foto: N.N. | Dobojlije dobijaju šetalište i kej
Sanja Čakarević

DOBOJ - U naredne četiri godine Doboj bi poput nekih gradova u RS trebalo da u sklopu projekta uređenja korita Bosne dobije kej, šetalište i biciklističku stazu, obećavaju nadležni.

"Doboj je grad na tri rijeke, a faktički nismo ni na jednoj. Ali bez projekta, bez uređenja, bez garancija da ćemo ukrotiti vode, mi sigurno nećemo ni ulaziti u određene manje projekte. Naš primarni cilj je da za taj projekat koji je ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM zajednički sa 'Vodama Srpske', sa Vladom RS, sa ministarstvom tražimo odgovore i rješenja", rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Ovaj kapitalni projekat bi trebalo da se realizuje u tri faze, a iz lokalne uprave poručuju da će učiniti sve da uz pomoć republičkih institucija obezbijede novac, te dodaju da se na uređenju korita Bosne već radi.

"Dobrim dijelom se u Barama radi vezano za i dionicu koridora 5c, ali ono što je naše primarno opredjeljenje jeste da od ušća rijeke Usore do auto-puta, tj. do Bara, bude  potpuno uređeno korito, da grad može izaći na rijeku Bosnu, da pored rijeke se prave i sadržaji koji su potrebni, od keja, šetališta, biciklističke staze, svega onog što je svakako potencijal", pojasnio je dobojski gradonačelnik.

Prije nego što se obezbijede sredstva za ovaj veoma značajan projekat, lokalna vlast radi na održavanju manjih tokova koji ugrožavaju stanovništvo pojedinih naselja, pa je tako u toku čišćenje potoka Liješanj u dužini od 1.620 metara, koji je u maju 2014. godine mještanima Usore zadao velike muke.

"Pored čišćenja potoka Liješanj u proceduri je postupak čišćenja korita rijeke Lukavice, koja je od izuzetne važnosti kako za grad Doboj, tako i za mještane Bušletića, odnosno zaseoka Ostojići. Znamo da svaki put kada se dese velike padavine dolazi do prekidanja putne komunikacije na tom dijelu i to stvara velike probleme mještanima tog dijele Trebave. Taj projekat je u saradnji sa 'Vodama Srpske', gdje oni učestvuju sa 49 odsto, mi sa 51 odsto, i vrlo brzo će se ući u njegovu realizaciju", rekao je Nenad Ostojić, v.d. načelnika Odjeljenja civilne zaštite u Gradskoj upravi Doboj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije