Gradovi

Dobojlije pohrlile na vakcinaciju AstraZenecom

Dobojlije pohrlile na vakcinaciju AstraZenecom
Foto: N.N. | Dobojlije pohrlile na vakcinaciju AstraZenecom

DOBOJ - Od ranog jutra juče Dobojlije starije od 65 godina pohrlile su da bez prethodnog prijavljivanja prime svoju prvu dozu vakcine AstraZeneca, a ukupno 490 doza te vakcine stiglo je u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Doboj.

"Jedva smo čekali da se ovo dogodi. Ne, nisam bolovala od korone, ali imam djecu u inostranstvu i onda jedva čekam da primim vakcinu da mogu da posjetim djecu", kaže Ešefa Alić

Vlado Kuprešak rekao je da je imao volju za vakcinaciju i da se ne plaši da primi bilo koju vakcinu.

"Uvijek sam imala namjeru primiti vakcinu kada dođe. Čula sam da je danas vakcinacija i došla sam bez poziva, primila sam vakcinu. Bilo kakva vakcina je bolja od nikakve", smatra Dragica Martinović.

Po drugu dozu AstraZenece svi oni će doći za tri mjeseca.

"Mehanizam djelovanja nije isti za svaku vrstu vakcine, kod nekog je revakcinacija nakon tri sedmice, kod nekog nakon mjesec dana. Recimo, kod AstraZenece je, po uputstvu proizvođača, nakon tri mjeseca, ili 12 nedjelja, što ne znači da ona nije adekvatna, nego ima svoj poseban sistem stimulisanja imunološkog sistema da bi dala dobar odgovor", izjavila je Milena Brkić, načelnica HES-a.

Prije vakcinacije Dobojlie treće dobi posjetile su porodične ljekare.

"Svi pacijenti koji treba da prime vakcinu su pregledani od strane porodičnog ljekara prije primanja vakcine. Oni se konsultuju, ukoliko je potrebno, i sa specijalistima, na primjer ako pacijent boluje od nekih hroničnih oboljenja, prije svega onkoloških. Ukoliko nema kontraindikacija, onda se pacijent odmah upućuje da primi vakcinu", kazala je Nada Janjetović, načelnica Službe porodične medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije