Gradovi

Dobojska bolnica dobila tri respiratora

Dobojska bolnica dobila tri respiratora
Foto: N.N. | Dobojska bolnica dobila tri respiratora

DOBOJ- Niko od 15 pacijenata pozitivnih na virus korona, koji su hospitalizovani u Infektivnom odjeljenju dobojske bolnice "Sveti apostol Luka" nije priključen na respirator, ali ovoj zdravstvenoj ustanovi je potrebna ta medicinska oprema jer se respiratori ne koriste samo u tretmanu oboljelih od covid 19, rečeno je iz ove ustanove.

 "Mi smo regionalna zdravstvena ustanova, postoje drugi pacijenti kojima je potrebna mehanička ventilacija, nakon teških operativnih zahvata, koji se izmještaju u našu Jedinicu za intenzivno liječenje, potrebna im je ta podrška. Mi trenutno tu imamo pet kreveta i pet pacijenata. U prethodnom periodu smo dobili ukupno 19 respiratora s tim da je od Republičkog štaba odobreno još šest", kazao je Siniša Marić, zamjenik direktora bolnice.

   Za potrebe bolnice danas su stigla tri moderna respiratora i jedan portabl ultrazvučni aparat sa tri sonde, te zaštitna oprema, dio pomoći Evropske unije za BiH u borbi protiv korona virusa koju je Upravi ove zdravstvene ustanove uručio Johan Zatler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

 "Vrijednost ove opreme je 230.000 KM, ja ću takođe naglasiti da prilikom nabavke opreme težište stavljamo i na kvalitet. Trudimo se uvijek da osiguramo najkvalitetniju opremu, i ova oprema zaista jeste takva. Ukupna pomoć koja se osigurava za zdravstveni sektor u BiH iznosi sedam miliona evra, otprilike polovina tih sredstava je do sada realizirana", izjavio je Zatler za “Nezavisne”.

Borba bijelih mantila sa virusom korona još nije završena poručio je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, te sugrađane pozvao na strpljenje i poštovanje svih preporučenih mjera nadležnih institucija.

 "Svakako da je sve nas i građane umorila pandemija, ali ja želim da pošaljem poruku da nismo još završili. Naravno da postoji kod svih nas doza nestrpljenja, ali jedino na taj način, ako budemo slušali ljude koji su direktno na braniku, a to su naši zdravstveni radnici ćemo uspjeti", naveo je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije