Gradovi

Dobojskoj apoteci "Jovan Jovanović Zmaj" prijeti gašenje

Dobojskoj apoteci "Jovan Jovanović Zmaj" prijeti gašenje
Foto: N.N. | Dobojskoj apoteci "Jovan Jovanović Zmaj" prijeti gašenje

DOBOJ - Zbog ekskluzivnog poslovnog prostora u centru Doboja nekada najuspješnijoj JZU Apoteka "Jovan Jovanović Zmaj" prijeti gašenje jer je njen osnivač, grad Doboj, u ugovoru koji je pripremio za strateškog partnera, apoteku iz Kozluka, predvidio njenu likvidaciju.

"Nacrtom ugovora je predviđeno kada se isplati dug u roku od 60 dana, grad ima mogućnost kao osnivač da vrši likvidaciju predmetne apoteke. Znači, apoteci bi bilo onemogućeno da u nekom postupku dokazuje vlasništvo nad poslovnim prostorima", navodi Milkica Garić, zamjenik pravobranioca RS u Doboju, te dodaje da ukoliko se sprovede postupak likvidacije, imovina se knjiži na osnivača, a to je grad Doboj.

Upravo zbog toga Pravobranilaštvo RS, sjedište zamjenika u Doboju, nije dalo saglasnost za sklapanje ugovora sa strateškim partnerom u čiju potragu je grad krenuo u martu zbog dugovanja apoteke od oko 3,1 milion KM.

U Pravobranilaštvu navode da računica vještaka ekonomske struke o dugu apoteke nije obuhvatila dugovanja prema ovoj ustanovi, koja između ostalih, ima i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

"Od Fonda zdravstva je dug 680.000 KM, a zalihe lijekova koje se nalaze u apoteci su procijenjene na 880.000. Kada se oduzmu dug i potraživanje, proizlazi da je dug apoteke 1,46 miliona KM", kaže Garićeva za "Nezavisne".

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja, poručio je da ne želi da poslovni prostor apoteke dođe u ruke strateškog partnera kao što je to bio slučaj sa apotekom u Bijeljini koja se našla u sličnoj situaciji.

"Prema tome, nikakvi prostori ne idu, samo možete preuzeti ime apoteke, dugove, i kada preuzmete radnike, samo onda možemo razgovarati vezano za prostore", izjavio je Petrović.

Račun apoteke je blokiran skoro dva mjeseca, navodi gradonačelnik, i osnivač je dužan da pokrene stečajni postupak, te dodaje da se niko ne pita zbog čega je dug zdravstvene ustanove tako veliki.

"Normalno, smatram i sebe odgovornim jer nismo na vrijeme reagovali. Moramo naći određeno rješenje, najbolje rješenje je da apoteka dalje nastavi sa radom, da radnici ostanu", navodi Petrović.

On očekuje pomoć republičkog pravobranioca, koji je, kaže, preuzeo ovaj predmet od kolega iz Doboja.

"Pravobranilac po zakonu može da promijeni mišljenje ili da zatraži predmet da mu ustupimo na nadležnost. Do današnjeg dana nije zatraženo da se preda predmet na postupanje pravobraniocu RS", navela je Garićeva.

Apoteka zapošljava 35 radnika, a njen direktor Vedran Mitrović poručio je da je zauzet i da će se javiti, ali to nije učinio, te nije bilo moguće saznati njegov stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije