Gradovi

Doboju će trebati još jedan vrtić kad se pobijedi korona

Doboju će trebati još jedan vrtić kad se pobijedi korona
Foto: N.N. | Doboju će trebati još jedan vrtić kad se pobijedi korona

DOBOJ - Virus korona za 20 procenata je smanjio broj djece u objektima Javne predškolske ustanove "Majke Jugovića", ali kada se borba s virusom završi Doboju će biti potreban još jedan vrtić.

U skladu s preporukama resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS, u uzrasnim grupama broj djece je trenutno ograničen na 25 po grupi, ali kada se sva djeca vrate u vrtić mjesta za sve njih možda neće biti.

"Očekujemo da se situacija tokom naredne godine poboljša, onda bi nam eventualno trebalo proširenje kapaciteta. Mi ćemo svakako u narednom periodu imati i potrebu za proširenjem možda za jednim čitavim objektom od pet soba, tako da ćemo, ako bude mogućnosti, naravno u saradnji s lokalnom i s republičkom i sa svim zainteresovanim donatorima tražiti situaciju u kojoj možemo napraviti novi objekat", kazao je Davor Savić, direktor JPU "Majke Jugovića".

Zbog straha od zaraze neki roditelji su odlučili da svoje mališane povjere bakama i dekama, a oni koji nemaju tu mogućnost svoju djecu i dalje povjeravaju vaspitačicama, koje su se morale prilagoditi novim uslovima rada.

"Otežano jeste, posebno prilikom prijema i otpusta djece, pošto roditelji ne ulaze u objekat. Vaspitači raspremaju djecu, uvode u grupe, isto tako kada roditelji dođu, oblače, tako da to je najteže u stvari. I naravno, niko od nas nije medicinar, vrlo teško je prepoznati simptome. Znači, mi moramo da prepoznamo simptome, da uočimo da li dijete ima neki simptom i moramo odmah da konktaktiramo roditelje da dođu po dijete", kaže vaspitačica Nada Radičević.

Dodaje da se trude da djeca ne osjete specifičnu situaciju u kojoj se trenutno radi. U proteklih devet mjeseci rad vrtića nije prekidan, a zaražene djece i uposlenika, kažu, nije bilo. 

"Imali smo roditelje djece koji su bili pozitivni, ali nismo imali nijedno pozitivno dijete. Trudimo se zaista sa svim mjerama da boravak djece bude što sigurniji. Naravno, i roditelji i djeca su u kontaktu i mimo ustanove s drugim ljudima i postoji mogućnost da se zaraze, ali zaista evo mi nismo imali nijednog radnika, što je na 61 radnika zaista za svaku pohvalu. I oni se trude da mimo svog posla smanje kontakte", naveo je Davor Savić.

Trenutno u objektima JPU "Majke Jugovića" boravi oko 350 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije