Gradovi

Doboju treba jedan objekat za sve gradske službe

Doboju treba jedan objekat za sve gradske službe
Foto: N.N. | Doboju treba jedan objekat za sve gradske službe

DOBOJ - Rok trajanja objekta nekadašnjeg sjedišta sreza, a sada Gradske uprave Doboj je istekao, pa je lokalna vlast odlučila da nakon konsultacija sa stručnjacima na istoj lokaciji izgradi potpuno novo zdanje.

"Taj objekat je građen pedesetih godina, mi smo tražili mišljenje da li je moguća njegova adaptacija, proširenje, nadogradnja. Struka je rekla da to apsolutno nije moguće s obzirom na to da taj objekat nema ni čvrstih ploča. Mislim da je njegov kapacitet ili maksimum taj koji ima", kaže gradonačelnik Boris Jerinić.

Sanja Vulić, predsjednica Skupštine grada Doboj (SNSD), kaže kako je postojeći objekat prilično star i ruiniran, što je potvrdio i izvještaj vještaka struke.

"U postojećem objektu se ništa novo ne može uraditi. Prosto, objekat je toliko star da to ne dozvoljava", kazala je ona.

Budući objekat treba da ima između 6.000 i 7.000 kvadratnih metara, konferencijsku i salu za skupštinska zasjedanja, a novac za gradnju bio bi obezbijeđen iz više izvora.

"Gradonačelnik je sa svojim timom pokrenuo tu inicijativu ka predsjednici RS i srpskom članu Predsjedništva. Ideja je da pod jednim krovom budu sve institucije, kako gradske tako i republičke", rekla je Vulićeva.

Doboju treba reprezentativan objekat, u kojem bi bile smještene sve gradske službe koje pružaju usluge građanima, slažu se i vlast i malobrojna opozicija, ali zbog novog objekta ne treba srljati u kredit.

Vedran Gligorić, odbornik SP-a, kaže da je za novu zgradu ako postoje sredstva za to, jer je administrativna uprava raštrkana na nekoliko lokacija pa građani treba zbog dva-tri papira da pređu pola grada.

"Ali ako ponovo treba da se zadužujemo zbog toga, da ulazimo u minuse, dižemo kredite, onda mislim da to nije dobra odluka", smatra on.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a, kaže da se troškovi grijanja, struje i vode plaćaju za tri lokacije pa se nada da će se novim administrativnim centrom racionalizovati ti troškovi.

Idejno rješenje za novu zgradu gradske administracije tražiće se na nagradnom konkursu, koji će biti raspisan u dogledno vrijeme, a nakon toga slijedi izrada projektne dokumentacije i potraga za novcem za gradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije