Gradovi

Dodik: Naredne godine izgradnja bolnice i aerodroma u Trebinju

Dodik: Naredne godine izgradnja bolnice i aerodroma u Trebinju
Foto: Srna | Dodik: Naredne godine izgradnja bolnice i aerodroma u Trebinju
Srna

TREBINJE - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Trebinju da bi iduće godine trebalo da počne izgradnja bolnice u kapacitetu potrebnom za ovaj grad i regiju, za šta će Vlada Republike Srpske odobriti 30 miliona KM kroz određeni aranžman.

Dodik je, nakon sastanka sa rukovodstvom Trebinja, rekao da se ovaj grad može prepoznati kao perspektivna zajednica koja je u posljednje četiri godine bitno promijenila svoj izgled.

"Trebinje je riješilo mnoge probleme komunalnog karaktera i samo, ali i zajedno sa Vladom Republike Srpske i svim institucijama Srpske, kao i uz određenu pomoć Vlade Srbije u važnim projektima", rekao je Dodik.

On je najavio da će se u Trebinju graditi aerodrom, na jednoj od lokacija koju izaberu stručnjaci, prenijela je "RTRS".

"To je preuzela Vlada Srbije koja je već ušla u donošenje odluka vezano za izgradnju tog objekta i to će bitno promijeniti komunikacijski karakater ovog područja i ovog grada", rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH mnogo znači bez obzira na epidemiološku situaciju u kojoj se nalaze ne samo Trebinje i Republika Srpska, nego i cijeli svijet, te da je važno održati tradiciju posjeta povodom slave grada.

Ćurić je naveo da je na sastanku sa Dodikom razgovarano o planovima za naredni period, kao i to da je prezentovano trenutno stanje u gradu.

"Mi već posljednjih par mjeseci radimo na izradi projektne dokumentacije za klinički centar u Trebinju. Srpski član Predsjedništva je obećao da će Vlada Republike Srpske iznaći sredstva da se izgradi klinički centar u narednom periodu", rekao je Ćurić.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, sastao se danas u Trebinju i sa koalicionim partnerima koji su podržali kandidaturu Mirka Ćurića za gradonačelnika.

Dodik je nakon sastanka sa čelnicima Gradske uprave Trebinje posjetio episkope Dimitrija i Atanasija i čestitao im Preobraženje - krsnu slavu Sabornog hrama. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije