Gradovi

Dodik najavio nove infrastrukturne projekte u Kozarskoj Dubici

Dodik najavio nove infrastrukturne projekte u Kozarskoj Dubici
Foto: Srna | Dodik najavio nove infrastrukturne projekte u Kozarskoj Dubici

KOZARSKA DUBICA - Predjsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u selu Čitluk kod Kozarske Dubice, gdje je prije dvije godine pomogao obnovu crkve, najavio da će ove godine biti asfaltiran put koji ih povezuje sa Kostajnicom, ali i rješeno kvalitetno vodosnabdijevanje.

"Ova crkva izgrađena je 1907. godine, a pomogli smo njenu rekonstrukciju. Ovdje sam da se uvjerim da su svi radovi završeni, a ono što je važno jeste da smo sačuvali jedan ovako važan objekat", rekao je Dodik, koji je danas razgovarao sa mještanima toga kraja.

Dodik je podsjetio da je u ovom selu prije godinu i po dana izgrađen asfaltni put u dužini od četiri kilometra, a da je preostalo još četiri kilometra da se poveže sa područjem opštine Kostajnica, te najavio da će to biti urađeno tokom ovog ljeta.

"Drago mi je jer ovdje živi puno ljudi koji imaju porodične farme i bave se uzgojem stoke i proizvodnjom mlijeka. Oni su veliki proizvođači i njima je potrebno da se riješi pitanje kvalitetnog snabdijevanja vodom, prije svega za farme. Do jeseni smo rekli da će to biti gotovo", rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je za te projekte ove godine neophodno obezbjediti oko milion KM, a da će svakako pomoći sredstva koja su od Republike Srbije obezbijeđena za opštine Kozarska Dubica i Kostajnica.

"Ovaj kraj, koji je stradalnički i ponosan, Kozara i Knešpolje i naš narod koji je zaista stradao ovdje u svim ratovima, zaslužuju osnovne preduslove da ovdje može da se živi i radi", naglasio je Dodik.

Paroh kostajnički, protojerej Petar Makarić zavhalio je Dodiku za sve što je uradio na dobrobit stanovnika ovog sela, od obnove hrama, izgradnje vodovoda, asfaltiranja puta...

On je rekao da je crkva pretrpjela velika oštećenja od zemljotresa u decembru prošle godine, ali da je spasena i završena.

"Crkva Svete Petke u Čitluku je upotpunosti obnovljena i spremna za osvećenje koje će biti kada to epidemiološka situacija dozvoli", rekao je Makarić i dodao da je u njenu obnovu uloženo 135.000 KM.

U sklopu uređenja crkve obnovljen je i spomenik devetorici srpskih boraca poginulih u proteklom ratu iz sela Čitluk, na kojem je danas srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio vijenac.

Čitluk je selo sa pedesetak domaćinstva, a mještani se uglavnom bave voćarstvom i stočarstvom.

"Dodik je u ovom selu bio još prije nekoliko godina, kada se radio dio puta u selu Čitluk i obnavljala crkva i ja mu se zahvaljujem što je dao veliki doprinos u realizaciji ovih projekata. On uvijek voli da dođe ovdje i nama je drag gost", rekao je povjerenik OO SNSD Kozarska Dubica Rodoljub Topić.

On je rekao da se sa grupom farmera danas razgovaralo i o izgradnji vodovoda koji je ostao da se završi na ovom području.

"Dio potrebnih sredstava od 650.000 KM Vlada Republike Srpske je planirala i biće obezbijeđena tokom ove godine, a opština je svoj dio već pripremila tako da ćemo ove godine završiti i taj dio vodosnabdijevanja, koji je i najveći problem većem broju farmera, kojih na ovom područuju ima 34", naveo je Topić.

On je rekao da je to ključna stvar za stanovništvio na ovom području i zahvalio Dodiku za sve što je uradio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije