Gradovi

Doktori iz Tuzle objavili smjernice za liječenje kovid pacijenata

Doktori iz Tuzle objavili smjernice za liječenje kovid pacijenata
Foto: N.N. | Doktori iz Tuzle objavili smjernice za liječenje kovid pacijenata

TUZLA - Multidisciplinarni tim ljekara UKC Tuzla je objavio istraživanje i smjernice vezane za tretman kovid pacijenata i to je namijenjeno svim zdravstvenim profesionalcima. Iz ove ustanove ističu da će smjernice uputiti kantonalnom ministarstvu zdravstva sa preporukom da se one primjenjuju u zdravstvenom sistemu čitavog TK.

Doktori UKC-a Tuzla su sačinili smjernice u liječenju covid pacijenata na osnovu publikacija, studija, smjernica Svjetske zdravstvene organizacije i ličnih iskustava.

"U smjernicama su dati modaliteti liječenja za različite forme oboljenja kao i liječenje komplikacija bolesti. U tretmanu je obuhvaćena imunomodelarna, antivirusna, Antikoagulantna terapija i suportivna terapija sa posebnim osvrtom na liječenje pacijenata u odjelu intezivne njege", rekla je dr Rahima Jahić.

Posebno se korisnim pokazao Tocilizubam koji je, za razliku od drugih dijelova FBiH,  besplatan za pacijente u TK.

"Kroz strogo kontrolisane indikacije, pacijent se prati od samog početka i ulaska i boravka u klinici, te se na taj način određuju kandidati za tu terapiju. Do sada smo imali upotrebu kod 18 pacijenata i izuzetno dobre rezultate", pojasnio je  dr Šekib Umihanić, medicinski direktor UKC Tuzla

U TK je oko 830 pacijenata zaraženih virusom umrlo od početka pandemije.  Uglavnom  starija populacija i pacijenti sa drugim oboljenjima. Trenutno je u UKC oko 220 pacijenata, dok je devet na respiratoru. Sad je aktuelan britanski soj. Iz UKC-a ističu da im često dolaze pacijenti koji su zapušteni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te da se antibiotici prepisuju preko telefona.

"Tamo definitivno moraju promijeniti način rada i propisivanja lijekova i ono što stalno spominjemo, covid ambulante moraju zaživjeti u poptunosti 24 sata i biti na raspolaganju pacijentima. I sa pregledom i sa laboratorijom i sa rendgenskim snimcima", poručuje dr.Umihanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije