Gradovi

Donacija za pčelare početnike

Donacija za pčelare početnike
Foto: Vesna Duka | Donacija za pčelare početnike

TREBINJE - Pčelari početnici iz Trebinja su preko projekta Udruženja pčelara “Leotar”, Agrarnog fonda, Gradske uprave i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pod pokroviteljsvom IFAD-a, dobili pčelarsku opremu vrijednu 60.000 maraka.

U realizaciji projekta je Grad Trebinje učestvovao sa 16.000 KM, odnosno 30 odsto od ukupne vrijednosti, 20 % je bilo učešće udruženja pčelara, a 50 odsto IFAD.

Prema riječima Obrada Ninkovića, predsjednika Udruženja pčelara „Leotar“, cilj projekta je promocija pčelarstva i pomoć mladim pčelarima koji su članovi ovog udruženja.

"Ovo je četvrti projekat u kojem učestvujemo, a realizovan je pod pokroviteljstvom IFAD-a, u okviru koga je naše udruženje dobilo 50 paketa startne opreme za pčelare", kazao je Ninković, napominjući da Udruženje trenutno broji 234 pčelara, od čega 158 ostvaruje subvenciju Mistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a 66 pčelara su  početnici, što je, kako dodaje, rast iz godine u godinu i kada je u pitanju broj pčelara, ali i broj njihovih košnica, čemu su veliki doprinos dali i Grad Trebinje i Agrarni fond.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je prisustvovao podjeli opreme istakao je da će gradska uprava i ubuduće pomagati cjelokupan sektor poljoprivrede, pa i pčelarstvo, koliko to bude u njihovoj moći.

"Ova godina je teška, ali ljudi koji proizvode med znaju da će ga prodati sigurno i to po cijenama koje oni diktiraju. Grad Trebinje je uvijek na raspolaganju da pomogne, smatramo da su to izuzetno vrijedni ljudi, uključen je veliki broj mladih i bračnih parova što je jako važno za naš grad", kazao je Ćurić.

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje se složio sa gradonačelnikom oko pomoći pčelarstvu.

"Mi ćemo i u narednom periodu podržavati sve ovakve projekte jer nam je važno da pčelarstvo živi, da se ta grana razvija iz godine u godinu sve više i više. Naš prodajni objekat Hercegovačka kuća otkupljuje med i uspjeli smo da izdejstvujemo povećanje otkupne cijene meda što je rezultat organizovanog otkupa meda na tržištu", kazao je Dutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije