Gradovi

Drama u Sarajevu: Migranti "opsjedaju" zgradu

Drama u Sarajevu: Migranti "opsjedaju" zgradu
Foto: N.N. | Drama u Sarajevu: Migranti "opsjedaju" zgradu

SARAJEVO - Nakon jutrošnje akcije MUP Kantona Sarajevo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, građani javljaju da su svjedoci dramatičnih dešavanja u ulici Munira Gavrankapetanovića u naselju Stup.

Iako je policija jutros po drugi put u desetak dana iz privatne kuće odvela 175 migranata, oni se idalje pokušavaju vratiti. Policija konstantno kruži naseljem, a migranti se kriju iza okolnih zgrada. Građani javljaju da se iz Blažuja gdje su jutros odvedeni grupa migranata pjaške krenula u pravcu Stupa.

"Nezavisne" saznaju da je Plicijska uprava Ilidža zatražila dodatnu podršku od kolega iz policijske uprave Novi grada Sarajevo.

"Ukupno 175 lica je pronađeno na lokaciji. Jedno lice je na kriminalističkoj obradi zbog sumnje da je počinilo krivično djelo posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga. Sva lica i objekat su pretreseni i nije kod njih pronađeno oružje ili drugi nedozvoljeni predmeti. Lica su prevezena u migrantski centar u Blažuju. Akcija je izvedena u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove", rekao je za "Nezavisne" Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-A Kantona Sarajevo.

"Sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove provjerite informacije vezano za pečačenje ovog stambenog objekta. Migranti se na pomenutoj lokaciji ne mogu ponovo pojaviti ako bude objekat zapečaćen. Diranje pečata je krivično djelo, sada je na potezu Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove", kazao je Hadžiabdić.

Građani svjedoče da su u strahu, a krivicu prebacuju na vlasnika objekta.

"Policiji je jutros rekao u lice da mu ne mogu ništa i da iza njega stoje humanitarne organizacije. Policajcima je dijelio piće gazda objekta u toku akcije. Tvrdi da će nastaviti sa ovim. Mi smo u strahu. Već mjesecima ne smijemo izaći iz zgrade. na stotine migranata je okolo. Sada se upravo sakrivaju od patrola okolo naše zgrade i obližnjih objekata", tvrde građani Stupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije