Gradovi

Drvarski Dom zdravlja treba hitnu pomoć

Drvarski Dom zdravlja treba hitnu pomoć
Foto: Velibor Tripić | Drvarski Dom zdravlja treba hitnu pomoć

DRVAR - Dom zdravlja u Drvaru radi u izuzetno teškim uslovima i vapi za ulaganjima kojih nije bilo od završetka rata.

Kako je rekla Jasna Tica, direktorica Doma zdravlja u Drvaru, prioriteti ovoj zdravstvenoj ustanovi su ulaganje u Hitnu medicinsku pomoć, rendgen aparat, te sirovine za grijanje za ovu zimsku sezonu.

Dodaje da se nalaze u teškoj finansijskoj situaciji i da imaju velike dugove, od kojih prema Poreskoj upravi FBiH 3,8 miliona KM, te dugove prema dobavljačima i ostale koje teško da mogu isplatiti.

"Radnicima kasni devet plata - isplaćena im je za april prošle godine. Bez obzira što im toliko kasni plata, oni obavljaju svoj posao sa puno humanosti i entuzijazma", kaže Tica.

Ona ističe da je prostorija u kojoj boravi Hitna medicinska pomoć u lošim uslovima, a uslovi su loši i u drugim prostorijama. Nema adekvatnog grijanja, prostorije zagrijavaju svega nekoliko sati dnevno zbog nedovoljnih količina peleta.

"Grijemo nekoliko sati ujutru, nekoliko popodne, a između toga koristimo grijalice, tako da dobijamo i ogromne račune za struju. Pored toga što radimo u hladnim prostorijama, u njima borave i pacijenti", kaže Tica.

Navela je da su prioriteti obnova Hitne medicinske pomoći, rendgent aparat i grijanje.

"Dom zdravlja vapi za ulaganjima... Najpotrebnija nam je rekonstrukcija Hitne pomoći jer su prostorije stare i dotrajale, zidovi su popucali, aparatura je stara i dotrajala pa se non-stop kvari. Imamo problem s EKG-om i defibrilatorom, rendgen aparat imamo jedan, ali i on nam je skoro bio pokvaren pa su pacijenti išli u Livno da  urade to snimanje", pojašnjava Tica.

Dodaje da rijetko dobijaju pomoć od Vlade Kantona 10, ali da od kantonalnog Ministarstva zdravlja imaju podršku na mjesečnom nivou. Kada je u pitanju lokalna vlast, ona kaže da im izlaze u susret i pomažu u skladu sa svojim mogućnostima.

Tica ističe da je Dom zdravlja izuzetno bitan za tamošnje stanovništvo, jer je to jedina zdravstvena ustanova na teritoriji Drvara, Grahova i Glamoča.

Nenad Stevandić, predsjedavajući Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik generalnog direktora UKC RS, rekao je da su Srbi povratnici u Drvar, Glamoč, Grahovo i djelimično Bosanski Petrovac žrtve loše organizacije zdravstvenog sistema. On kaže da je Domu zdravlja potrebno ulaganje u zdravstvenu zaštitu kako bi se ona unaprijedila i bila na raspolaganju svim stanovnicima, koji bi time stekli određenu sigurnost.

"Ovaj Dom zdravlja ima rendgen dijagnostiku, EKG i mogućnosti intervencija, ali mu je Služba hitne pomoći od prije rata, te su svi resursi pri kraju", kaže Stevandić.

Ističe da je to suštinski jedini centar koji ima određene vrste usluga koje su na izmaku, te da nisu potrebna velika ulaganja.

"Na neki način pokazali bismo ne samo brigu, nego, na kraju krajeva, i svoju obavezu da liječimo naš narod. Sve što je teži slučaj ide u UKC RS, ali neke stvari bi se mogle riješiti i tamo, pa treba poštedjeti ljude nepotrebnih transporta i slično. Pored toga što je zdravstvena zaštita normativnim odlukama Vlade RS, koju je pokrenuo Milorad Dodik prije sedam godina, obezbijeđena u UKC RS tako da se ljudi iz tih krajeva operišu u Banjaluci, oni su veoma zahvalni zbog toga, ali bi trebalo da preduzmemo aktivnosti da tu imamo bolji i operativniji zdravstveni sistem", kaže Stevandić.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, kaže da se bez ulaganja u Drvar, ali i u njegovo zdravstvo ne može zadržati narod na tom području.

"Osnovno je za ljude da imaju posao, kuću i gdje da se liječe ako ih zaboli. Bez toga se ne može opstati", kaže Radanović. Dodaje da veća pomoć stiže od Vlade RS, nego pomoć od Vlade Kantona 10.

"Podrška kantonalne vlade je mizerija. Srbi imaju svoje ministre u kantonalnoj vladi, međutim nemaju oni toliku snagu da bi izglasali ozbiljniju pomoć Domu zdravlja", kaže Radanović i dodaje da je Drvar centar Livanjskog polja, koji, prema njegovom mišljenju, zaslužuje da ima i bolnicu.

Podsjećamo, prilikom nedavne posjete Drvaru Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, obećao je pomoć ovoj zdravstvenoj ustanovi.

"To će pomoći poboljšanju uslova za lečenje pacijenata", istakao je tada Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije