Gradovi

Ekonomska škola u Doboju iškolovala funkcionere i direktore

Ekonomska škola u Doboju iškolovala funkcionere i direktore
Foto: N.N. | Ekonomska škola u Doboju iškolovala funkcionere i direktore

DOBOJ- Direktori banaka, lokalnih i republičkih preduzeća, partijski funkcioneri, ali i bivši premijeri RS, te nekadašnji član Predsjedništva BiH, kao i bivši ministar finansija BiH samo su neki od bivših đaka dobojske Ekonomske škole koja obilježava 65 godina postojanja.

Školskih dana za čitaoce "Nezavisnih" prisjetio se Borislav Paravac, bh. javnosti najviše poznat kao nekadašnji član Predsjedništva BiH koji je bio četvrta generacija đaka ove škole.

 On s ponosom ističe da je preporod u Ekonomskoj donijela grupa profesora iz Novog Sada koji su zajedno sa domaćim školovali kvalitetne kadrove kojima odlazak na fakultet i završetak studija nije bio problem.

  "U to vrijeme elitu su činili kadrovi Ekonomske škole. Recimo, sekretar tadašnjeg Komiteta saveza komunista je bio Rudolf Jurić, pa iz prve generacije Suada Muminagić koja je u Sarajevu obavljala značajne republičke funkcije. Rukovodeće, direktorske pozicije ključnih firmi u Doboju obavljali su učenici Ekonomske, kao što je Đorđe Garić, Sejfo Bešlagić, Ljubomir Kovačević, Radislav Blagojević, Kuzman Nikolić", rekao je Paravac.

   Učenici prve generacije su išli na matursku ekskurziju, tokom koje su dva učenika, Sabrija i Miladin pobjegli, ali su nakon deset dana vraćeni kući, priča Paravac, te se s radošću prisjeća dvojice profesora, srpsko-hrvatski jezik je tada predavao Pavle Stanišić, a tehnologiju sa poznavanjem robe Đuro Bjegojević.

   Iz plejade bivših učenika u Ekonomskoj školi danas ističu i Antu Domazeta, Dragana Mikerevića, Dragana Đuranovića, Živka Ercega, Jelenu Poljašević, Bojanu Vasiljević Poljašević.

  "U dugoj tradiciji obrazovala je veliki broj mladih ljudi koji su afirmaciju pronašli ne samo u oblasti prava, ekonomije, bankarstva, nego i šire... Izuzetno nam je žao što trenutna epidemiološka situacija nije dozvolila da goste dočekamo prigodnim priredbom", kaže Tijana Vasiljević Stokić, direktor Ekonomske škole.

   Umjesto bivših đaka škola je povodom značajnog jubileja između ostalih ugostila Demitriosa Papandreua, ambasadora Grčke u BiH, koji je najavio otvaranje grčkog kutka u Ekonomskoj školi.

   "Organizovaćemo ovde dosta događaja, književno veče, veče poezije. Razgovarali smo i o razmjeni učenika i grčka ambasada će pomoći u tome, da vidimo kako ćemo određeni broj učenika Ekonomske škole u Doboju poslati u razmjenu ili na ljetni raspust u Grčku", izjavio je Papandreu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije