Gradovi

Ekonomski mrtvac kroz stečaj stao na zdrave noge

Ekonomski mrtvac kroz stečaj stao na zdrave noge
Foto: N.N. | Ekonomski mrtvac kroz stečaj stao na zdrave noge

SANSKI MOST - Općinskom sudu u Bihaću i nadležnom stečajnom sudiji upućen je prijedlog da se proglasi prekid stečajnog postupka u Javnom komunalnom preduzeću "Sana" i to će se najvjerovatnije dogoditi u junu. Ovu informaciju potvrdio je stečajni upravnik u ovoj firmi Mirzet Kasić, istakavši kako su u proteklih osam godina, koliko traje stečajni postupak u tom preduzeću, vraćena sva dugovanja povjeriocima.

"Kada je uveden stečaj, mnogi su ovo preduzeće proglasili ekonomskim mrtvacem. Međutim, mi smo uspjeli uskrsnuti i stati na zdrave noge i danas poslujemo sa značajnom dobiti. Tokom stečajnog postupka vratili smo 2,6 miliona maraka dugovanja, te stvorili uslove za izlazak iz stečaja", kazao je Kasić.

Prema njegovim riječima, u tom periodu uspjeli su uložiti značajna sredstva u modernizaciju voznog parka i mehanizacije te podizanje standarda zaposlenika. 

"U cijelom ovom periodu gazdovali smo domaćinski, a za poslovne uspjehe najviše zasluga imaju radnici koji su dali sve do sebe da sačuvaju firmu i radna mjesta. U tome smo skupa uspjeli, a vremenom smo postigli redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima su sukcesivno isplaćena sva zaostala dugovanja, a  vremenom i povećavana. Danas su primanja u visini prosječnih plata u Bosni i Hercegovini", istakao je Kasić.

Dodaje kako je bilo neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak preduzeća, a to se prije svega odnosilo na broj zaposlenih koji je smanjen sa nekadašnjih 76 na 43 radnika, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka.  Kasić navodi kako će firma uskoro biti vraćena osnivaču, a to su lokalne vlasti, ali će stečajni sudija zadržati pravo trogodišnjeg monitoring kada je riječ o poslovanju preduzeća. Inače, u ranijim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih, što je već odavno prošlost. Ekonomisti ističu kako je JKP "Sana" pozitivan primjer kako se dobro upravljanim stečajnim postupkom preduzeće može konsolidovati i izvući iz ekonomskih teškoća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije