Gradovi

Episkop Fotije posjetio dobojsku Gradsku upravu, Bare će dobiti hram

Episkop Fotije posjetio dobojsku Gradsku upravu, Bare će dobiti hram
Foto: N.N. | Episkop Fotije posjetio dobojsku Gradsku upravu, Bare će dobiti hram

DOBOJ - U dobojskom prigradskom naselju Bare biće građen novi pravoslavni hram, najavljeno je juče nakon sastanka gradonačelnika Borisa Jerinića i episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, koji je prvi put zvanično posjetio Gradsku upravu Doboj.

Ono što je zanimljivo je da će crkva biti građena u naselju u kojem je odrastao dobojski gradonačelnik, a biće posvećena Časnim verigama Svetog apostola Petra, a to je inače slava koju slavi prvi čovjek grada.

"Prva crkva u našoj eparhiji koja će biti posvećena tom prazniku, divnom, velikom prazniku. Dakle, zajednički projekti će doneti rezultate. Grad Doboj je veliki grad, veliki duhovni centar, ovde imamo naš eparhijski dvor. Biće puno posla koji treba da uradimo i preko tih poslova ćemo mi biti prepoznati, da li smo pričali prazne priče ili smo govorili nešto što ima svoju suštinu", rekao je episkop Fotije.

Jerinić je izjavio da je to novi početak za mjesnu zajednicu Bare.

"Ima potreba i interesovanja građana da zajednički s Eparhijom napravimo hram koji će služiti mještanima MZ Bare", kaže Jerinić.

Sveštenici se sa svojim narodom bore sa svim iskušenjima, navodi episkop Fotije, pa i sa pandemijom virusom korona. Medicina može da učini koliki su njeni dometi, ali Bog, kaže, može sve i čini sve.

"Zato hoćemo i ovaj manastir u Podnovlju da oživimo, da ljudi dolaze tu, da se mole Bogu i da ta svetinja ima svoju misiju, kao i manastir Ritešić i drugi manastiri na ovim prostorima", kazao je episkop Fotije.

Nakon sastanka je rečeno da će Doboj uskoro posjetiti novi patrijarh Porfirije, a najavljeno je i da će u eparhijskom dvoru, u čiju rekonstrukciju su izdvojena sredstva iz gradskog budžeta, biti organizovane aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije