Gradovi

Evropska sedmica mobilnosti u Trebinju

Evropska sedmica mobilnosti u Trebinju
Foto: N.N. | Evropska sedmica mobilnosti u Trebinju

TREBINJE - U Trebinju će u narednom periodu biti postavljena dva stacionarna radara za kontrolu brzine kretanja vozila i obilježeni pješački prelazi oko školskih objekata, a u saradnji s Agencijom za bezbjednost saobraćaja Srpske realizovaće se i zajednički projekat bezbjednog prelaska preko ulice kod Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Ovo je najavio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nakon sastanka Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Trebinja, organizovanog u Trebinju u okviru Evropske sedmice mobilnosti.

On je učestvovao i u pokaznoj vježbi simuliranja prevrtanja automobila, nakon koje je istakao da nije prijatan osjećaj okretanja u automobilu za 180 stepeni, ali da se taj osjećaj istovremeno miješa i sa osjećajem sigurnosti, u kojoj vas drži pojas.

"Zbog toga smo danas ovdje, na improvizovanom poligonu, da pokažemo da pojas prilikom saobraćajne nezgode može da nam sačuva život, jer nas drži prikovane za sjedište i ne možemo ispasti iz auta, što u većini slučajeva bude uzrok smrti", kazao je nakon izlaska iz automobila Ćurić.

Na improvizovanom poligonu ispred Kulturnog centra u Trebinju bila je postavljena i kosa ravan, kao i dječji poligon, a simulacijama je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Srpske Đorđe Popović.

"Ovu manifestaciju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS i MUP RS, zahvaljujući Kabinetu predsjednice Željke Cvijanović, sa ciljem da poboljšamo stanje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske koja, nažalost, nije na zavidnom nivou", kazao je Popović, napominjući da je najbolji indikator te bezbjednosti broj poginulih lica i lica sa težim povredama.

On je istakao da je u cjelokupnoj saobraćajnoj kulturi najznačajniji faktor čovjek i da se zbog preventivnog djelovanja i sprovode sve ove mjere, u kojim se saobraćajna kultura mora prilagoditi stanju na putevima, koji, priznaje ministar, takođe treba da budu dosta bolji.

S njim se složio i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Novica Krunić.

"Cilj nam je da kroz edukativne radionice dođemo od onih najmlađih koji pohađaju vrtić do odraslih đaka, jer moramo da podignemo svijest građana da u saobraćaju treba da se ponašamo na način da ne ugrozimo ni tuđi, ni svoj život", kazao je Krunić, napominjući da je u prošloj godini na putevima Srpske u saobraćajnim nezgodama poginulo 118 lica, ali da dosadašnji pokazatelji govore da će u ovoj godini taj broj biti manji.

Na manifestaciji u Trebinju dodijeljena je i nagrada učeniku petog razreda Vasiliju Deliću za likovni rad na temu bezbjednosti saobraćaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije