Gradovi

Film o Prvom bataljonu prnjavorske brigade

Film o Prvom bataljonu prnjavorske brigade
Foto: Milan Pilipović | Film o Prvom bataljonu prnjavorske brigade

PRNJAVOR – U Gornjim Vijačanima, Drenovi, na Vučijaku i još nekim prnjavorskim mjestima, u subotu je počelo snimanje dokumentarnog filma o ratnom putu Prvog bataljona prnjavorske brigade, jedinice koja je imala značajnu ulogu u stvaranju Republike Srpske.

O ratnom putu Prvog bataljona govore njeni bivši pripadnici te porodice poginulih boraca.

Među njima su Brane Tubak, Bore Mitrić, Branko Deket, Dejana Zečević, Damir Živković, Velibor Remić, Nedeljko Nedo Blagojević, Miodrag Subotić, Nedeljko Knežević, Miroslav Stojković, Ljubiša Đekić, Petar Stanojević, Dragiša Bogićević, Miroslav Petrović, Mladen Tomaš, Zoran Mićić, Predrag Preradović.

"Naša jedinica je prošla cijeli rat, od Zapadne Slavonije do Posavine, Broda, Ozrena, Teslića, Novog Grada, Brčkog... Najteže je bilo kada su ginuli i ranjavani naši saborci. Naše emocije su i sada snažne.

Ovim filmom želimo da sačuvamo uspomenu na njih, sjećanje na našu borbu i naše saborce", kazao je Brane Tubak, jedan od komandanata Prvog bataljona.

U Vijačanima, ispred spomen sobe biće podignut spomenik Živojinu Žiki Kuzmanoviću, komandantu ove jedinice. Producent filma, koji će premijerno biti prikazan ove godine, je "Kozara media" iz Gradiške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije