Gradovi

Pratite nas na Google news

Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom

Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom
Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom
Novosti

FOČA - Više od 11 sati u četvrtak je trajala peta sjednica SO Foča, a na njoj se moglo vidjeti svašta, pa i prve “pukotine” u vladajućoj koaliciji.

Otud i nekoliko neplaniranih pauza od strane Kluba odbornika SNSD, jer je po nekim tačkama bilo opstrukcija od strane pojedinih koalicionih odbornika iz SDS, DNS, SNS i SP.

Počelo je sa neusvajanjem Izvještaja o kontroli budžeta Opštine Foča, u kojoj je republički inspektor konstatovao da je na nezakonit način bivši načelnik Zdravko Krsmanović, kreditno zadužio Foču sa 2.000.000 maraka i utrošio ih u izgradnju Akva-parka “Ušće”.

Namjera je bila da se po tom osnovu uputi krivična prijava Tužilaštvu u Trebinje i prije nego što se dobije odgovor po prigovoru Nove socijalističke partije Zdravka Krsmanovića, na Izvještaj republičkog inspektora.

“Mišići” su u vladajućoj koaliciji bili već unapred našpanovani, ali i ne kod svih.

Bio je to neočekivan “šok”, od kako su minule jeseni, na opšte iznaneđenje javnosti, ovdašnji SDS i SNSD za načelnika opštine zajednički kandidovali Radisava Mašića, novinara i direktora Centra za kulturu i informisanje, koji je pobijedio do tada neprikosnovenog Zdravka Krsmanovića, koji je osam godina upravljao Fočom.

No, što koaliciji nije pošlo za rukom u početku sjednice, uspjelo je - kasnije. Umjesto budžeta, u Tužilaštvo u Trebinje i Policiji u Istočnom Sarajevo, prijavljen je Akva-park.

- Ako bi se tjerao “mak na konac”, nikada u lokalnom parlamentu nije ni donijeta Odluka o izgradnji ovakvog Akva-parka. Ne postoji ni pismeno obavještenje Izvođača radova HG “Inženjering d.o.o” iz Foče, o završetku radova. Uz to smo, kao članovi Komisije, konstatovali da je Komisija za tehnički pregled svoj posao uradila vrlo površno i nestručno. Tokom rada na Akva-parku smo utvrdili i da je HG “Inženjering”, čiji je Zdravko Krsmanović bivši direktor, a vjeruje se i sadašnji vlasnik, neosnovano odabran kao najpovoljniji ponuđač - konstatovao je Goran Mastilo, bivši potpredsjednik SO Foča, sadašnji odbornik i član Mašićeve Komisije za Izvještaj o javnoj nabavci za izgradnju objekta Akva-parka “Ušće” u Foči.

Ovim je u Foči već najavljeno “vruće” ljeto, a da li će “šupalj” bazen odoljeti kupačima, koji su cijelo prošlo ljeto uživali kao nikada u istoriji Foče, ostaje da sačekamo i vidimo, kao i ishod prijava MUP u Istočno Sarajevo i Tužilaštvu u Trebinje.
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije