Gradovi

Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom

Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom
Foča: Zbog korupcije akva park pod istragom

FOČA - Više od 11 sati u četvrtak je trajala peta sjednica SO Foča, a na njoj se moglo vidjeti svašta, pa i prve “pukotine” u vladajućoj koaliciji.

Otud i nekoliko neplaniranih pauza od strane Kluba odbornika SNSD, jer je po nekim tačkama bilo opstrukcija od strane pojedinih koalicionih odbornika iz SDS, DNS, SNS i SP.

Počelo je sa neusvajanjem Izvještaja o kontroli budžeta Opštine Foča, u kojoj je republički inspektor konstatovao da je na nezakonit način bivši načelnik Zdravko Krsmanović, kreditno zadužio Foču sa 2.000.000 maraka i utrošio ih u izgradnju Akva-parka “Ušće”.

Namjera je bila da se po tom osnovu uputi krivična prijava Tužilaštvu u Trebinje i prije nego što se dobije odgovor po prigovoru Nove socijalističke partije Zdravka Krsmanovića, na Izvještaj republičkog inspektora.

“Mišići” su u vladajućoj koaliciji bili već unapred našpanovani, ali i ne kod svih.

Bio je to neočekivan “šok”, od kako su minule jeseni, na opšte iznaneđenje javnosti, ovdašnji SDS i SNSD za načelnika opštine zajednički kandidovali Radisava Mašića, novinara i direktora Centra za kulturu i informisanje, koji je pobijedio do tada neprikosnovenog Zdravka Krsmanovića, koji je osam godina upravljao Fočom.

No, što koaliciji nije pošlo za rukom u početku sjednice, uspjelo je - kasnije. Umjesto budžeta, u Tužilaštvo u Trebinje i Policiji u Istočnom Sarajevo, prijavljen je Akva-park.

- Ako bi se tjerao “mak na konac”, nikada u lokalnom parlamentu nije ni donijeta Odluka o izgradnji ovakvog Akva-parka. Ne postoji ni pismeno obavještenje Izvođača radova HG “Inženjering d.o.o” iz Foče, o završetku radova. Uz to smo, kao članovi Komisije, konstatovali da je Komisija za tehnički pregled svoj posao uradila vrlo površno i nestručno. Tokom rada na Akva-parku smo utvrdili i da je HG “Inženjering”, čiji je Zdravko Krsmanović bivši direktor, a vjeruje se i sadašnji vlasnik, neosnovano odabran kao najpovoljniji ponuđač - konstatovao je Goran Mastilo, bivši potpredsjednik SO Foča, sadašnji odbornik i član Mašićeve Komisije za Izvještaj o javnoj nabavci za izgradnju objekta Akva-parka “Ušće” u Foči.

Ovim je u Foči već najavljeno “vruće” ljeto, a da li će “šupalj” bazen odoljeti kupačima, koji su cijelo prošlo ljeto uživali kao nikada u istoriji Foče, ostaje da sačekamo i vidimo, kao i ishod prijava MUP u Istočno Sarajevo i Tužilaštvu u Trebinje.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije