Gradovi

Pratite nas na Google news

Fočaka očekuje operacija kičme u Beogradu, ne gubi nadu da će prohodati

Fočaka očekuje operacija kičme u Beogradu, ne gubi nadu da će prohodati
Foto: N.N. | Fočaka očekuje operacija kičme u Beogradu, ne gubi nadu da će prohodati
Srna

FOČA - Nepokretnog Fočaka Nemanju Starovića (26) u oktobru očekuje operacija kičme u Beogradu, a zatim i dugotrajna rehabilitacija, najvjerovatnije van Republike Srpske, za koju je potrebno obezbijediti sredstva.

Nemanja je prošle godine radio na postavljanju parketa na Crnogorskom primorju, gdje se povrijedio pri skoku u more.

"Radio sam parkete, laminate, brodske podove i 27. maja na Trojčindan uzeo sam slobodan dan i otišao na jednu pulu u Tivtu, sa koje sam skočio. Nisam vidio da se povukla voda, skočio sam na stijenu i slomio vratni pršljen", priča Nemanja, koji je trenutno smješten u Bolnici u Nevesinju.

Kičmena moždina mu je bila gotovo prekinuta i povreda je bila takve prirode da ljekari nisu davali mnogo šanse da će preživjeti.

Nakon operacije u Podgorici liječio se u bolnici u Banjaluci i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabiltaciju "Dr Miroslav Zotović", odakle je u martu prebačen u Nevesinje.

Danas je poptuno nepokretan, a ljekari su uspjeli da mu djelimično osposobe desnu ruku da može samostalno da upravlja invalidskim kolicima.

Nemanja kaže da svakim danom osjeća sve jače bolove, ali ne gubi nadu da će uspjeti da se oporavi. On je zahvalio dobrim ljudima koji su počeli da prikupljaju novac za njegovo liječenje.

Nemanja je veliki borac, kao i njegova majka Brankica Tomović, koja se prisjeća da su mu, kada je primljen u bolnicu u Podgorici, ljekari davali samo jedan procenat šanse da će preživjeti.

"Nakon operacije, doktor je rekao da će biti veliki uspjeh ako uspijemo da ga dignemo do kolica. Mi smo uspjeli da ga dignemo do kolica, a ja se nadam da ćemo uspjeti mnogo više", kaže majka Brankica.

Ona je uspjela da se izbori da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske pokrije troškove operacije, koja će biti obavljena na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), ali će biti potrebno obezbijediti novac za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, koju planiraju da nastave, najvjerovatnije, u Sloveniji ili Hrvatskoj, a da u ovom trenutku nije moguće precizirati o kom iznosu je riječ.

Šef Odjeljenja palijativne njege nevesinjske bolnice Dalibor Kovačević kaže da Nemanja trenutno trpi jake bolove, često ima drhtavicu i grčenje gornjih ekstremiteta i obilna znojenja, a da je pregledom u Beogradu ustanovljeno da je došlo do pucanja fiksatora koji su mu u Podgorici ugrađeni na kičmu.

On je naveo da je potrebno zamijeniti pločice i šrafove kojima je kičma fiksirana, kako bi bile spriječene dalje komplikacije, što bi trebalo biti urađeno na VMA, te da bi nakon toga trebalo početi proces rehabilitacije u nekoj od većih i ozbiljnijih klinika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije