Gradovi

Formirano Gradsko vijeće Tuzla

Formirano Gradsko vijeće Tuzla
Foto: N.N. | Formirano Gradsko vijeće Tuzla

TUZLA - Gradsko vijeće Tuzla danas je konačno konstituisano,a za predsjedavajuću je izabrana Nataša Perić, za dopredsjedavajuću Ana Pejića, a novi mandat potvrdio je gradonačelnik Jasmin Imamović. Sve troje dolaze iz SDP-a.

Nataša Perić izabrana je za predsjedavajuću Gradskog vijeća Tuzla. Za njeno imenovanje glasao je 21 vijećnik/vijećnica, a deset je bilo suzdržano. Ona je bila prijedlog SDP-a, SBB-a, Tuzlanske alternative, DF-a i Nedžada Jusića, vijećnika iz reda nacionalnih manjina. Ovi politički subjekti čine 16 ruku, odnosno, tijesnu većinu. 

"Obzirom da nam je šaroliko vijeće i imamo veliki broj političkim subjekata, nadam se da ćemo mi , bez obzira na različitostiu političkim opcijama i opredjeljenjima, raditi u interesu ovog grada i da ćemo u narednom periodu realizovati sve potrebne i hitne zadatke", rekla je Perićeva koja je na istoj funkciji bila i u prošlom mandatu.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle na čelu ovog grada je već dvije decenije. Međutim, činjenica da se vijeće tek danas formiralo, pokazuje da je Imamović imamo problema sa formiranjem tijesne većine u Vijeću. 

"Moj očekivanje je da ulazimo u tešku 2021.godinu i bilo bi dobro da bude sinergija između gradskih službi kojima ja rukovodim i gradskog vijeća. Nastojat ćemo da ponudimobtakve odluke da zadovoljimo što veći broj ukusa i da odluge mogu biti donijeti jednoglasno. Ako to nije moguće, imamo dovoljnu većinu za odluke jer život ne može čekati da se sa odlukom složi svaki vijećnik", rekao je Imamović koji je zadovoljan činjenicom da se SDP-u na oovm nivou vlasti, pridružio DF što nije na kantonalom nivou.

Zajednički programski ciljevi spojili su u Progresivni blok četiri vijećnika iz tri stranke. Riječ je o Esani Kavazbašić-Huskanović i Selmi Čatibušić iz Platforme za progres, Admiru Čavaliću iz Stranke za BiH i Omeru Berbiću iz Naše stranke.

"Sada se, ipak, iskristalizirala takozvana 'crveno-zelena' koalicija. Kolega je tražio pojedinačno glasanje u kojem se tačno vidjelo da Tuzla više nije crvena. Sada vjerovatno imamo jedno koaliciju SDP-SDA, što poštujemo. Mi ćemo uime Progresivnog bloka delegirati projekte, a prioritet je statut grada", rekao je Čavalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije