Gradovi

Forum za bezbjednost: Požari ne smiju ugroziti strateške objekte

Forum za bezbjednost: Požari ne smiju ugroziti strateške objekte
Foto: N.N. | Forum za bezbjednost: Požari ne smiju ugroziti strateške objekte

TREBINJE - Požari, koji su u sušnim i vrelim ljetnim mjesecima gotovo neminovni u Hercegovini, ne smiju ugroziti strateške objekte, niti ona mjesta čija ugroženost može izazvati dalekosežne posljedice, zaključeno je na Forumu za bezbjednost grada Trebinja koji je danas zasjedao u Gradskoj upravi baveći se uglavnom proteklom požarnom sezonom.

S tim u vezi je na sjednici Foruma zaključeno da se nastave razgovori sa Oružanim snagama BiH, u cilju iznalaženja rješenja dodatnog obezbjeđenja skladišta minisko-eksplozivnih sredstava u mjestu Duži kod Trebinja.

Podsjetivši na činjenicu da je proteklog ljeta u okolini ovog skladišta bilo više intervencija gašenja požara, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja koji je ujedno i predsjednik  Foruma, istakao je da je riječ o objektu koji bi mogao da predstavlja potencijalnu opasnost ako se dodatno ne obezbijedi.

"Mi smo već razgovarali, prije nekoliko mjeseci, sa ovlaštenim licem Oružanih snaga BiH i ono što je suština, čega su svjesni i u Oružanim snagama BiH i u Vatrogasnoj jedinici Trebinje, jeste da treba obezbijediti odgovarajući zaštitni pojas oko samog objekta kako bi se eliminisala svaka mogućnost da požar zahvati taj prostor. Oružane snage imaju obavezu zaštite tog prostora, ali vidjećemo da li postoji potreba ili mogućnost da pomogne i lokalna zajednica jer, naravno, bezbjednost tog skladišta se tiče mnogo i same lokalne zajednice", pojasnio je on.

Na sjednici Foruma analizirana je i realizacija zaključaka koji su doneseni na prethodnim sjednicama.

Veselin Milićević, komandir Policijske uprave Trebinje je naveo da su se razgovori vodili i oko završetka školske godine, proslava maturskih večeri, te održavanju kulturnih manifestacija tokom ljetne sezone.

"Svi ovi događaji su prošli bez incidenata, kao i cjelokupna protekla turistička sezona, koja u Trebinju nikada nije bila masovnija i nije bilo nikada više organizovanih manifestacija, a sve je proteklo bez problema", rekao je on.

Predstavnici Foruma su diskutovali i o aktuelnim problemima u gradu, o kojima, kako je navedeno, Policijska uprava Trebinje u skladu sa svojim ovlaštenjima, preduzima sve aktivnosti.

U ovoj godini biće održana i tematska sjednica Foruma za bezbjednost o pojačanim mjerama bezbjednosti pred novogodišnje i božićne praznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije