Gradovi

Gimnazijalac Vuk Janković osvojio srebro na Matematičkoj olimpijadi BiH

Gimnazijalac Vuk Janković osvojio srebro na Matematičkoj olimpijadi BiH
Foto: Vesna Duka | Gimnazijalac Vuk Janković osvojio srebro na Matematičkoj olimpijadi BiH

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja Vuk Janković osvojio je srebrnu medalju na 29. Matematičkoj olimpijadi BiH, koja je proteklog vikenda održana u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Vuk je ovim drugim mjestom obezbijedio učešće u timu koji će u julu predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji.

Mladi trebinjski gimnazijalac zauzeo je drugo mjesto u konkurenciji srednjoškolaca od prvog do četvrtog razreda, a njegov mentor bila je profesor Danijela Šoškić Mumalo.

Pored Vuka Jankovića, BiH će na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi predstavljati i srednjoškolci Andrej Krčmar, Harun Alibegović, Benjamin Mujkić, Adnan Osmić i Naida Gavranović, a vođa ekipe biće Adisa Bolić.

Mladi Trebinjac je, i kao osnovac, prošle godine osvojio bronzanu medalju na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, održanoj u Japanu.

Takođe je i nedavno osvojio srebrnu medalju na na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Bugarskoj za sredenjoškolce do 20 godina, na kojoj je krajem aprila učestvovalo više od 130 matematičara iz Bugarske, Francuske, Gruzije, Grčke, Italije, BiH, Kipra, Srbije, Švajcarske i drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije