Gradovi

Gladne mališane okupio topli obrok

Gladne mališane okupio topli obrok
Foto: N.N. | Gladne mališane okupio topli obrok

LUKAVAC - Trenutno 83 mališana imaju pet dana u sedmici obrok u prvoj dječjoj javnoj kuhinji u regiji, koja je otvorena ovih dana u Lukavcu, a planovi su da se broj poveća na oko 100 djece, jer je sve veći broj onih koji žive u siromaštvu.

Ideja za otvaranje ove kuhinje došla je od nekoliko volontera okupljenih u Udruženje altruista "Ruke prijateljstva" Lukavac, koji su baveći se humanitarnim radom na terenu uvidjeli da je sve više mališana gladno.

U svojoj ideji da pokrenu ovaj projekat bili su usamljeni. Sada kada su otvorili dječju javnu kuhinju, mnogi o ovoj ideji govore da je dobra jer će nahraniti gladne mališane bar jednim obrokom, ali mnogi i postavljaju pitanje da li je ovo ogledalo sistema i države u kojoj  nadležni malo šta čine da se siromaštvo zaustavi, pa i kod najmlađih.

Takođe, postavlja se pitanje u javnosti koliko i kako će takva djeca, mali korisnici, biti etiketirana od drugih.

"Dok su gladna djeca primorana na kazane iz javne kuhinje, političari uživaju u visokim primanjima", napisala je jedna građanka na društvenoj mreži.

Opština Lukavac je donirala oko 500 maraka i za to je kupljen šporet na kojem se kuha.

"Podrške nikakve, ni od koga. Iznajmili smo sami prostor, opremili ga. Apsolutno niko nije bio zainteresovan, osim poslije dobrih ljudi koji su prepoznali naš rad",  kazala je za "Nezavisne" Selma Zukić, potpredsjednica Udruženja altruista "Ruke prijateljstva" Lukavac.

Ona je navela da je razočarana činjenicom što se u pojedinim medijima stvorila pogrešna slika o kuhinji i svečanom otvaranju. Kaže da je okitila i stavila balone kada se kuhinja otvarala jer je htjela da se mališani osjećaju ugodno i počnu dolaziti po hranu bez stida.

U kuhinji smo jučer sreli i majku Smilju Mehić, koja je došla po obrok za dva mala sina. Kako kaže, za projekat je saznala od komšija i prijavila djecu.

"Ja ne radim, muž radi. Dobro nam dođe ovo.  Dobijemo grah, dobijemo jabuke za djecu, hljeb...",  rekla je Smilja.

U magacinu kuhinje trenutno ima hrane za izvjestan period. Volonteri se nadaju da će je biti više. Kako kažu, građani daruju hranu, a i sami donose u kuhinju povrće koje su uzgojili. Obroke pripremaju dva kuhara.

"Trudimo se da je hrana koju spremamo što šarenija, da nije toliko pržena, masna, slana. Baš zbog djece", rekla je Sanela Kuduzović, volonterka.

U narednom periodu plan je da kuhinja počne raditi i vikendom, ali da se možda otvore i neki punktovi sa hranom. 

Otvaranje prve dječje javne kuhinje izazvalo je već brojne komentarne na društvenim mrežama i u javnosti.

Iz Naše stranke su saopštili da cijeni dobre namjere svih koji su učestvovali u kreiranju javne kuhinje za djecu u Lukavcu, prvu te vrste u BiH, ali smatraju da je to pogrešan način za pomoć socijalno ugroženoj djeci.

Nemojte stigmatizirati djecu u Lukavcu, poručio je potpredsjednik Općinskog odbora Naše stranke Dino Osmanović, ističući da su djeca najranjiviji dio društva, naročito ona u stanju socijalne potrebe.

Naša stranka jeste, dodaju, za pomoć djeci, ali onu koja dolazi do njih preko onih koji o djeci brinu: roditelja, staratelja, socijalnih i drugih ustanova.

"Posebno iznenađuje podrška toj javnoj kuhinji kojom se hvali Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, koji je i podijelio prve obroke djeci", rekao je Osmanović.

Komentarišući otvaranje ovakve vrste kuhinje Sonja Stančić, psiholog,  kaže da je situacija u društvu alarmantna samim tim što svaki grad ima javnu kuhinju.

Ističe da i pored dobre namjere organizatora nije rješenje otvoriti javnu kuhinju za mališane.

"Postoji mnogo drugih načina na koji se djeci može pomoći. Ovo je degradacija djece i roditelja i na kraju cijelog sistema. Sigurno je da je bila dobra namjera, ali sama  realizacija otišla je u pogrešnom pravcu", kazala je Stančićeva.

Dodaje  da se obroci mogu dijeliti kao lanč paketi, da roditelji mogu da dođu i to odnesu kući  ili da to organizacije nose u domove.

"Ovako se ta djeca  u javnoj kuhinji vide i na ovakav način će biti stigmatizovana i etiketirana", rekla je Stančićeva.

Kako smo vidjeli na terenu, neka djeca dolaze u javnu kuhinju, a nekima roditelji nose obroke kući.

"Želja nam je da se djeca druže, da napravimo neku radionicu, a ne samo da primaju hranu, da se nešto dešava, a ne da je to samo kuhinja i da se ne piše  'mali siromasi'",  izjavila je Zukićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije