Gradovi

Rekordan budžet Trebinja

Rekordan budžet Trebinja
Foto: Vesna Duka | Rekordan budžet Trebinja

TREBINJE - Odbornici Skupštine grada Trebinja usvojili su Nacrt rebalansa budžeta za 2024. godinu, kojim su planirana ukupna budžetska sredstva u iznosu od 49.330.00 KM, što je za 4,45 odsto više u odnosu na aktuelni budžet Grada za ovu godinu.

"Sredstva rebalansa budžeta čine poreski i neporeski prihodi u iznosu od 37.816.260 KM, grantovi 46.850 KM, transferi 1.901.745 KM, primici za nefinansijsku inovinu 3.353.100 KM, primici od uzetih zajmova 5.000.000 KM i ostali primici 1.212.045 KM", istakla je u obrazloženju načelnica Odljeljenja za finansije Maja Sorajić Vučurević.

Ona je pojasnila da je raspodjela sredstava izvršena na tekuće rashode od 36.683.185 KM, transfere unutar jedinica vlasti 15.000 KM, budžetsku rezervu 20.000 KM, izdatke za nefinansijsku imovinu 9.641.785 KM, izdatke za finansijsku imovinu 70.000 KM, izdatke za otplatu dugova 1.710.000 KM i ostale izdatke 1.190.030 KM.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je kazao da je nacrt rebalansa budžeta razvojnog karaktera i da je opravdano povećanje stavke za plate zaposlenih.

"S obzirom da je povećan i minimalac i cijena rada, a naše opredjeljenje nije otpuštanje radnika jer uvijek nedostaje vrijednih ljudi, ali je potrebno pružiti podršku i kapitalnim investicijama i privredi grada, morali smo ukalkulisati i povećanja, tako da smatram da nema mjesta zamjerkama opozicije da do toga nije trebalo doći, a niko se puno nije zapitao otkuda novac i kako obezbijediti prihode", kazao je Ćurić.

Odbornici opozicije sa druge strane tvrde da je nacrt rebalansa budžeta za 2024. godinu potrošački, da će rashodi za lična primanja biti veći, te da će sredstva biti iskorištena za stranačka zapošljavanja i tekuću potrošnju.

Zamjerke, koje su po ovom pitanju dolazile najviše iz redova Liste za pravdu i red, odnosile su se i na izvještaj o radu gradonačelnika i rezultatima i finansijskom poslovanju javnih ustanova i preduzeća čiji je Grad osnivač, jer su, kako je rekao odbornik Nebojša Milišić, materijali koje su dobili preobimni, a nemaju dovoljno vremena da o svakom prodiskutuju.

Kaže da su materijale dobili blagovremeno i priznaje da ih nije sve ni pročitao, ali, po njemu, u tome nije ni problem, već u činjenici da nemaju dovoljno vremena da o svakom pojedinačno prodiskutuju.

Ćurić, međutim, tvrdi da su materijali podijeljeni 15 dana prije sjednice, te da je u njima sažeta samo suština svedena na 20 do 30 procenata od cjelokupnog rada pomenutih ustanova i preduzeća, tako da je bilo dovoljno vremena i da ih pročitaju i sagledaju sve ono u čemu imaju zamjerke i iznesu ih.

Govoreći o svome radu, on je istakao da je naročito ponosan na preko 50 programa  podrške porodici koje su ostvarili, ali nisu izistale ni investicije, te, bez obzira na zamjerke da se tako radi jer je izborna godina, on dodaje: Nama je svaka godina izborna što se tiče radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije