Gradovi

Golić: Vlada RS će u školu u Gacku uložiti više od 570.000 KM

Golić: Vlada RS će u školu u Gacku uložiti više od 570.000 KM
Foto: Srna | Golić: Vlada RS će u osnovnu školu u Gacku uložiti više od 570.000 KM

GACKO - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da će Vlada Republike Srpske uložiti više od 570.000 KM u objekat Osnovne škole "Sveti Sava" u Gacku.

Golićeva je danas u Gacku potpisala Memorandum o energetskom opremanju objekta Osnovne škole "Sveti Sava" sa direktorom te škole Nikolom Milinkovićem.

Ona je navela da to podrazumijeva termičku izolaciju krovne konstrukcije, limarske radove, zamjenu prozora i vrata koji nisu do sada zamijenjeni, kao i mašinski dio, odnosno zamjenu kotla za centralno grijanje.

"Sama mašinska faza će iznositi oko 195.000 KM, a obnavljanje preostalog dijela objekta više od 370.000 što je ukupno oko 565.000 KM", rekla je Golićeva novinarima u Gacku.

Ona je dodala da je, ukoliko se ukaže potreba za rekonstrukcijom još nekih unutrašnjih dijelova, a ovaj projekat to ne može obuhvatiti, Vlada Republike Srpske spremna da donira i ta sredstva.

"Bitna je sinergija lokalne zajednice sa Vladom Republike Srpske. U svim opštinama gdje imamo odlično saradnju lokalnih zajednica sa Vladom Srpske mnogi projekti se realizuju. Načelnici opština su pokretači privrednog razvoja svake lokalne zajednice, oni treba da imaju ideje a svakako bez Vlade Republike Srpske mnogi projekti koji mnogo koštaju ne bi mogli biti realizovani", istakla je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će u budućem periodu građani opštine Gacko imati koristi od nekih novih projekata koje će nova opštinska vlast zajedno sa Vladom realizovati na području opštine.

Golićeva je poručila da je potrebno raditi na otvaranju novih radnih mjesta, svi trebaju polagati račune gdje odlaze sredstva od koncesionih naknada od Termoelektrane "Gacko".

"Termoelektrana je institucija koja zapošljava najveći broj radnika, žila kucavica razvoja i punjenja budžeta opštine Gacko. Mislim da se ta sredstva trebaju transparentnije trošiti", rekla je Golićeva.

Ona je ocijenila da opština Gacko zaslužuje mnogo više, te istakla da ovu opštinu treba da vode školovani ljudi koji imaju viziju razvoja opštine.

"Nadam se da će se poslije 15. novembra mnoge stvari promijeniti i da će Gacko imati neku drugu viziju u perspektivi razvoja i svega što pripada civilizovanom društvu", rekla je Golićeva.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" u Gacku Nikola Milinković rekao je novinarima da je ovo veliki dan za tu školu, istakavši da će se ovim projektom energetske efikasnosti uštedjeti sredstva za energiju.

"Trećina našeg budžeta je išla na potrošnju energenata tako da ćemo kad se ovaj projekat završi, imati 30 odsto uštede na energiji, tako da ćemo imati više sredstava da potrošimo na potrebnija sredstva. Radnicima i učenicima će u takvim prostorijama biti ugodnije i toplije raditi", rekao je Milinković.

On je podsjetio da je ovo samo nastavak ulaganja Vlade Republike Srpske u školske objekte na području Gacka, te dodao da je u prethodnom periodu Vlada Republike Srpske uložila u školske objekte na području opštine Gacko oko 200.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije