Gradovi

Pratite nas na Google news

Gorak život zaslade kolačima

Gorak život zaslade kolačima
Foto: N.N. | Gorak život zaslade kolačima
Sanja Čakarević

DOBOJ - Zbog kolača s pudingom, ali i pasulja s mesom svakog ponedjeljka korisnici Narodne kuhinje porane u prostorije nekadašnje kasarne u prigradskom naselju Miljkovac, u kojima se za oko 230 socijalno ugroženih Dobojlija već skoro šest godina pripremaju topli obroci.

Tako je bilo i ovog ponedjeljka pa niske temperature i velika koncentracija smoga u vazduhu nisu spriječile jednu korisnicu besplatnog obroka, koja je insistirala na anonimnosti, da iz Doma penzionera, koji dvije decenije služi kao alternativni smještaj za izbjegle i raseljene, pola sata pješači do naselja Miljkovac.

"Pješke dolazim, svaki dan, treba mi pola sata u jednom pravcu. Hranu uzimam i za rođaka, on ne može doći, operisao je kičmu, nepokretan je, a živi sam. Besplatan obrok dobija već nekih mjesec dana. Nije mu to jedini obrok, pomognemo mu i mi, a dobro mu dođe i ovo", priča anonimna korisnica.

Iako nerado govore o uslovima u kojima žive i razlozima koji su ih doveli u situaciju da se hrane "sa kazana", većina korisnika hvali kvalitet obroka po koji dolaze iz skoro svih gradskih i prigradskih naselja.

"Hrana je dobra, ukusna, prezadovoljni smo, ali uslovi u kojima živimo su užasni", kaže korisnik koji, osim pola litre variva spakovanog u plastičnu kanticu te vekne hljeba, u kesu stavlja i kolač kojim će se zasladiti.

Podjela hrane počinje u 10 časova, a pravo na obrok trenutno ima oko 230 socijalno ugroženih Dobojlija.

"Ponedjeljkom uglavnom dođu svi korisnici zbog kolača, danas ih je baš bilo dosta. I srijedom dođe dosta korisnika, srijedom su ćufte i kolač. Uglavnom oko 180 korisnika dolazi svakodnevno, ovi ostali znaju promašiti, nekada se zna desiti da čitavu sedmicu svi dolaze. Zavisi od toga kada je bila penzija, koliko je hladno napolju, koliko je vruće napolju", priča Aleksandra Pavlović, kuvarica u narodnoj kuhinji.

Utorkom Pavlovićeva priprema goveđi gulaš i rižu, srijedom su ćufte, dok je četvrtak rezervisan za pljeskavice u bešamel sosu i palentu, a u petak ponovo priprema gulaš, ali sa ovčetinom i makaronima.

Prvog dana vikenda korisnici imaju čorbu od krompira, dok je nedjelja jedini dan kad narodna kuhinja ne radi.

"Neki ne dolaze svaki dan, neki su odustali, neki su, nažalost, umrli. To su sve stariji ljudi i sve češći su smrtni slučajevi. Ja njih uglavnom poznajem, sve porodice. Za svakog korisnika znam zašto više ne dolazi. Nekom je daleko, neko se razbolio, nekom više ne treba pomoć, djeca mu pomažu ili je ostvario pravo na penziju", kaže Pavlovićeva.

Narodnu kuhinju su nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine osnovali Medžlis Islamske zajednice Doboj, Gradska uprava ovog grada i Međunarodni forum solidarnosti "Emmaus".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije