Gradovi

Grad Stolac nastavlja sufinansiranje rada dječjeg vrtića

Grad Stolac nastavlja sufinansiranje rada dječjeg vrtića
Foto: Grad Stolac | Grad Stolac nastavlja sufinansiranje rad dječjeg vrtića

SARAJEVO - Grad Stolac je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u okruženju koja već dugi niz godina sufinansira rad dječjeg vrtića.

U cilju rasterećenja roditelja Grad Stolac osigurao je dodatna sredstva u budžetu za 2024. godinu kako bi cijene smještaja u vrtiću za svu djecu ostale na razini prošlogodišnjih, odnosno kako ne bi došlo do njihova povećanja.

Zbog konstantnog rasta svih troškova, uključujući hranu, ali i troškova rada neki vrtići podižu cijene svojih usluga.

Mjesečni boravak djeteta u gradskom vrtiću u Stocu dugi niz godina iznosi 120 KM i jedan je od najjeftinijih u Hercegovini, a iz budžeta se redovno izdvajaju sredstva za finansiranje obnove vrtića, kao i sufinansiranje raznih projekata u kojima učestvuje gradski vrtić. Troškovi boravka jednog djeteta u vrtiću iznose 450 KM, od čega roditelji plaćaju 120 KM, a preostali iznos finasira grad kao osnivač. Za drugo dijete popust je 10 odsto, a za treće dijete popust je 20 odsto.

„Napominjemo da su kapaciteti u vrtiću popunjeni, samo ove godine upisali su 120 mališana u šest skupina, raduje nas činjenica kako do sada u vrtiću nije boravio veći broj djece. Roditelji u našem gradu najjeftinije plaćaju vrtić u Hercegovini, a osigurane su i naknade za svako novorođeno dijete u iznosu od 1.000 KM. Osim toga Grad Stolac subvencionira troškove prijevoza svih učenika u iznosu 100 odsto cijene mjesečne karte za učenike koji su udaljeni od škole 2 km i više. Također, na početku svake školske godine Grad svim osnovnoškolcima osigurava besplatne radne bilježnice, a izdvajaju se i značajna financijska sredstva kroz stipendije redovnim studentima državnih sveučilišta“, saopšteno je iz Grada Stoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije