Gradovi

Gradnja nove bolnice u Doboju počinje za najviše pola godine

Gradnja nove bolnice u Doboju počinje za najviše pola godine
Foto: Ilustracija | Gradnja nove bolnice u Doboju počinje za najviše pola godine

DOBOJ - Da bi se došlo do lopate i konkretnih radova na gradilištu buduće bolnice, potrebno je prvo da se završi njeno projektovanje, što je prva od ukupno tri faze ovog kapitalnog projekta za Doboj i RS.

To je poručeno nakon sastanka resornog ministra Alena Šeranića s rukovodstvom grada i bolnice.

"Pošto me mnogo kolega pita kada će gradnja krenuti, prvo moramo završiti glavni projekat, što je predviđeno tenderskom procedurom, a onda idemo u izgradnju i opremanje. Očekujem, prema nekim informacijama, da za to treba tri do šest mjeseci. Kada se završi projektovanje, kreće se u izgradnju", izjavio je u petak Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Aleksandar Subotić, hirurg u bolnici i narodni poslanik, izjavio je da su dobili konkretne odgovore kada će početi gradnja.

"Projektovanje je u toku, gradnja će vjerovatno početi za tri do šest mjeseci od završetka projekta", kaže Subotić.

Ugovor za projektovanje, izgradnju i opremanje bolnice s kineskim partnerima je potpisan 14. marta, a tada je na lokaciji gdje će zdravstvena ustanova biti građena položena vremenska kapsula kao znak početka radova.

Sve teče planiranom dinamikom, ugovorne strane ispunjavaju svoje obaveze kako bolnica, tako i Gradska uprava, koja radi na najpovoljnijem idejnom rješenju za pristupni put ka novoj bolnici s magistralnog puta M17.

"S naše strane aktivno učestvujemo u izgradnji nove bolnice, jer smo najzainteresovaniji od svih njih da sve bude kako treba. Predali smo elaborat uticaja na životnu sredinu prema ministarstvu, timu, to je bio zahtjev od kineskih partnera", naveo je Mladen Gajić, v.d. direktora bolnice.

Prema riječima gradonačelnika Borisa Jerinića, grad Doboj je obavezan da izda prostorno-plansku dokumentaciju i da obezbijedi infrastrukturu, komunalne priključke i sve ono što je u nadležnosti grada.

"Mi ćemo pokušati odmah da predvidimo kružni tok na tom dijelu priključka na M17 kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja, a pristup bio brži", rekao je Jerinić.

Novu bolnicu će graditi konzorcijum kineskih kompanija "China Sinopharm International Corporation" i "Shan Xi Construction Investment Group", a ukupna vrijednost svih radova je oko 100 miliona KM.

Objekat će biti građen tri godine, a prostiraće se na 28.078 kvadratnih metara i raspolagaće sa 468 kreveta.

"Imaćemo urgentni blok, koji sada nemamo, to nam nedostaje da bismo bili ozbilja bolnica. Treba nam blok gdje će ljudi na jednom mjestu imati svu hitnu medicinsku pomoć za urgentne slučajeve. Imaćemo nove sale, novu opremu, klimatizovanu bolnicu", pojasnio je Subotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije