Gradovi

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno podržalo kandidaturu za trke Formule E

Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno podržalo kandidaturu za trke Formule E
Foto: Ilustracija | Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno podržalo kandidaturu za utrke Formule E

SARAJEVO - Gradsko vijeće Sarajeva danas je podržalo prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake da glavni grad Bosne i Hercegovine bude kandidat za održavanje Formule E.

Prijedlog je po hitnom postupku uvršten u dnevni red na današnjoj redovnoj sjednici, a ranije su vijećnici na Kolegiju Vijeća donijeli odluku da će podržati prijedlog gradonačelnika Skake.

Podsjetimo, gradonačelnik Skaka i njegovi saradnici, kao i britanski biznismen bh. korijena Samir Cerić, vodili su višemjesečne intenzivne razgovore s rukovodiocima Formule E u Londonu koji su istakli da Sarajevo ima velike šanse za dobijanje licence za samu trku.

Takvo razmišljanje temelje, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova sa najviše zelene površine (prema istraživanju Leibniz instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na električni pogon.

Nakon što je Gradsko vijeće danas odobrilo nastavak procedure, naredni korak je potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije.

Međutim, Vijeće bi trebalo odobriti i izdvajanje od 100.000 evra za izradu studije, o čemu će se glasati na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije