Gradovi

"Gusjenica" i "Bubamara" pobrale nagrade

"Gusjenica" i "Bubamara" pobrale nagrade
Foto: Vesna Duka | "Gusjenica" i "Bubamara" pobrale nagrade

TREBINJE - Didaktička igračka "Gusjenica 2", kreirana u JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Naša radost" iz Trebinja, nagrađena je prvim mjestom na konkursu za izbor najboljeg didaktičkog materijala i igračaka za rano učenje u ovoj godini od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, dok je druga nagrada otišla takođe u Trebinje, takozvanoj matematičkoj bubamari.

"Gusjenica učilica 2 - emociju pokaži ti" je u stvari nastavak prošlogodišnjeg sličnog projekta za koji su i ove godine nagrađene kreatorke Branka Kujačić, psiholog i Svetlana Bokun, logoped, dok je Vedrana Paranos, vaspitačica u vrtiću  "Naša radost", u istoj ovoj kategoriji osvojila drugo mjesto za "Matematičku bubamaru".

Ovo je, kažu, rijetkost da na ovakvim konkursima dvije nagrade odu u ruke vaspitača iz iste vaspitno-obrazovne ustanove.

"Gusjenica učilica 2" je, kažu njene kreatorke, didaktička igračka koja je namijenjena za socio-emocionalni razvoj djece.

"Ova igračka je nastavak 'Gusjenice učilice', prvobitne igračke koja je bila na kognitivnom aspektu razvoja i ona je pokazala dobre rezultate, pa smo s njom ušli u top deset inovativnih nastavnika BiH, tako da smo odlučili da i ove godine udružimo snage, Svetlana kao logoped, ja kao psiholog.

Tako smo uradile jedno zaista zahtjevno i izazovno istraživanje u vezi sa socio-emocionalnim razvojem djece, koje je trajalo tri mjeseca i na osnovu podataka koje smo dobile uvidjele smo da određeni broj djece iz vrtića i predškolskih ustanova nije na očekivanom socio-emocionalnom nivou njihovog uzrasta, pa smo napravile ovu igračku koja će pomoći i djeci i roditeljima da zajedno, timski, učestvuju, igraju se, da roditelj bude emocionalni trener djetetu", ističe Branka Kujačić, napominjući da su ona i koleginica, zajedno sa pripremama, radile godinu dana.

Igračka se sastoji od šest radnih zadataka, među kojim su zadatak broj jedan i pet više za djecu od tri godine koja tek uče sam pojam emocija, dok su ostali zadaci za djecu starijeg uzrasta, a princip igračke je kao i onaj raniji, gdje su u pitanju kartice, gdje djeca prepoznaju osnovnih šest emocija, zatim kartica sa zadatkom pantomime, gdje se pokretima pokazuju osjećanja, zatim kartice memorije, ali i igra sa drvenim kockicama koje se sklapaju i pokazuju emocije, te zadatak sa bezizražajnim licem.

Vedrana Paranos je igračku "Matematička bubamara" radila tri mjeseca i, kako kaže, u pitanju je set igračaka sastavljenih od tri elementa - "Igraj sa bubamarom", "Bubamarice i tačkice" i "Računaj sa bubamarcem".

"Radi se o porodici bubamara sa kojom se djeca igraju. Ovaj set je namijenjen djeci od četiri do šest godina i pomaže im da lakše savladaju matematičke pojmove, brojeve, brojanje i računanje u okviru prve desetice. Djeca, takođe, uočavaju i porodične odnose, što utiče na sve aspekte razvoja dječije ličnosti, a najviše na intelektualni razvoj. Pomoću nje se povećava koncentracija djeteta, razvija logičko razmišljanje", pojašnjava Vedrana Paranos.

Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da su ove igračke primjenljive za djecu tipičnog i djecu sa smetnjama u razvoju, a na autorkama je da rade na njihovoj autorizaciji kako bi one postale dio svake porodične igraonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije