Gradovi

Havarija uticala na stanje u trebinjskoj gradskoj kasi

Havarija uticala na stanje u trebinjskoj gradskoj kasi
Foto: N.N. | Havarija uticala na stanje u trebinjskoj gradskoj kasi

TREBINJE - Grad Trebinje će zbog neplaniranog budžetskog deficita, nastalog zbog nedostatka koncesionih sredstava od "Hidroelektrana na Trebišnjici", usljed havarije na HE Dubrovnik, morati ući u rebalans budžeta, a njegov nacrt, u visini od 32.334.000 KM, odbornici Gradske skupštine su i usvojili.

Zbog toga će se u ovoj godini, kako je rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, u gradsku kasu sliti oko 2.500.000 manje sredstava, ali isto tako postoji i deficit od prethodne godine od preko 1.000.000 maraka, zbog čega se moralo ići i u zaduženje.

"Mi bismo bez kreditnih sredstava možda i mogli iznijeti finansijsku godinu, ali nismo željeli prekinuti započete investicije koje su u prethodnom periodu i te kako poboljšale život u gradu, tako da je kredit od 5.446.000 namijenjen isključivo za kapitalne investicije, a one su u 2019. godini planirane na 8.500.000 maraka", objasnio je Ćurić.

Kaže da je budžet u rebalansu, prema usvojenom nacrtu, veći za 16 odsto u odnosu na plan, u prvom redu na osnovu primitaka od zaduženja u iznosu od 5.500.000 KM, jer se investicije ne smiju prekidati, a da će se iz redovnih priliva izmiriti deficit nastao u prošloj godini.

"Budući da su, prije nacrta, odbornici donijeli odluku o pokriću deficita budžeta iz 2018. godine, u iznosu od 1.069.000 KM, to je planirano da se postigne smanjenjem tekuće budžetske potrošnje i iz redovnih prihoda u 2019. godini", pojasnio je Ćurić.

Podsjetio je da su za nepune tri godine gradske vlasti realizovale ili realizuju preko 60 investicionih projekata i preko 30 programa podrške porodici, tako da, prema  planovima, bez obzira na probleme u prikupljanju prihoda, nijedan program neće izostati ni ubuduće.

Na jučerašnjem odborničkom zasjedanju je rečeno da ukupne neizmirene obaveze iznose 473.000 KM, a preostalih 596.000 KM odnose se na rezervisane kapitalne rashode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije