Gradovi

Hercegovačkim vatrogascima fail i naprtnjača

Hercegovačkim vatrogascima fail i naprtnjača
Foto: N.N. | Hercegovačkim vatrogascima fail i naprtnjača

TREBINJE - Hercegovina na republičkom nivou mora biti prioritetno tretirana kada je u pitanju protivpožarna sezona, u odnosu na druge, manje sušne krajeve Republike Srpske, zaključeno je nakon sastanka, koji je u Trebinju organizovala Republička uprava civilne zaštite s predstavnicima svih relevantnih ustanova i organizacionih jedinica.

Radoslav Prelo, načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite RS za Hercegovinu, napomenuo je kako je stanje malo poboljšano, ali je evidentan nedostatk i kolektivne i lične vatrogasne opreme, nedostaje naprtnjača, specijalizovanih vatrogasnih vozila te odjeće i obuće namijenjene krševitom terenu.

"Zbog svega toga mi konkretno tražimo da nas tretiraju prioritetno, bez obzira na broj stanovnika i izdvajanja lokalnih sredina za protivpožarnu zaštitu, jer je naš teren i razuđen i nepristupačan, a suše daleko dugotrajnije od ostalih krajeva Srpske, pa bi, ako gledamo na taj način, 70% svih sredstava protivpožarne zaštite Republike Srpske trebalo izdvajati za Hercegovinu, a 30% svim ostalim regijama, jer je to stvarni odnos na terenu", rekao je Prelo.

Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS, napominje da su svjesni i suša i nedostataka kod ove problematike u Hercegovini, zbog čega se i organizuje ovaj sastanak.

"Vlada je još 2017. donijela odgovarajuće zaključke koji su bili obavezujući za Vatrogasni savez RS i za lokalne zajednice, gdje je regija Hercegovine trebalo da bude u prioritetu, ali se to, kako smo obaviješteni od vatrogasnih jedinica, nije u dovoljnoj mjeri realizovalo. Kasnije je donesena odluka da ta sredstva pređu na našu upravu, pa kada Narodna skupština to donese, mi ćemo učiniti sve da raspodjela tih sredstava bude viša kada je u pitanju područje Hercegovine", kazao je Međed.

On je kazao da će i ove godine, zbog efikasnijeg protivpožarnog djelovanja u Hercegovini, na ovom području djelovati i Helikopterski servis RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije