Gradovi

I Trebinje obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Ne smijemo zaboraviti žrtve

I Trebinje obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Ne smijemo zaboraviti žrtve
Foto: Vesna Duka | I Trebinje obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Ne smijemo zaboraviti žrtve

TREBINJE - Polaganjem cvijeća na Spomeniku borcima palim u borbi protiv fašizma 1941 – 1945, kao i maršem Besmrtnog puka planiranog za popodnevne časove, Trebinje se pridružilo gradovima Republike Srpske i Srbije koji na ovaj način obilježavaju 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin je istakao da borci NOR-a, njihovi potomci i poštovaoci, poštuju i Dan Evrope, ali da 9. maj prvenstveno slave Dan pobJede nad fašizmom, onako kako se to decenijama obilježavalo u antifašističkom Trebinju.

"Mi taj dan slavimo i prije svega ga stavljamo u prvi plan, ali imajući u vidu da je Evropa, onoga momenta kada je utihnulo oružje, krenula ka integracionim procesima, ujedinjenju, što takođe podržavamo, ali da u tim procesima i mi budemo što vidljiviji", kazao je Ćapin.

On je dodao da se ovaj dan ne smije zaboraviti, prije svega zbog ogromnih žrtava koje su položene za pobjedu nad fašizmom, pa se u tome kontekstu ne smiju zaboraviti ni slavna Crvena armija, ni junačka partizanska vojska NOR-a.

"Oni su nam stvorili dva osnovna preduslova za normalan život čovjeka, mir i slobodu, što su i dva osnovna postulata antifašizma, a mi ne smijemo zaboraviti te žrtve", dodao je Ćapin.

Da se žrtve ne smiju zaboraviti i da se Dan pobjede ne smije izbrisati iz kolektivnog sjećanja naroda složio se i Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

"Mi ne želimo da se zadržimo samo na tome sjećanju, da se ne zadržimo samo na tome da jednom godišnje obilježavamo sjećanja na tu borbu, već svi treba da se trudimo da svaki dan promovišemo mir, toleranciju, razumijevanje i da prije svega mlade ljude upućujemo na načine na koje treba da se čuva mir“, dodao je Bošković.

On je, u kontekstu najnovijih događanja na istoku Evrope i rata u Ukrajini, istakao da se nada da će se snaga cjelokupne Evrope izdići iznad ove situacije i da će se, kako kaže, naći način da zavlada mir i što prije prekinu sve ružne stvari koje ne idu u korist čovječanstva i koje nas mogu vratiti daleko unazad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije