Gradovi

I žrtva poplave dobila mural

I žrtva poplave dobila mural
I žrtva poplave dobila mural
S. Čakarević

DOBOJ - Skoro tri godine nakon poplava, jedna od ukupno jedanaest žrtava ove katastrofe Marko Čakarević našao je svoje mjesto na muralu koji je oslikao mladi umjetnik Deni Božić.

Tragično stradalom mladiću na muralu društvo pravi Blaženko Grubešić, Dobojlijama poznatiji kao Balada, koji je umro nakon kratke bolesti, a njih dvojica, svaki na svoj specifičan način, bili su svojevrsne legende.

"Dvojica Dobojlija, dvije čiste, neiskvarene duše, Marko i Balada zauvijek će ostati u sjećanjima svih Dobojlija. Oni koji ih nisu upoznali imaće veliki zadatak da uče kako se postaje čovjek", poručuju Dobojlije okupljene u "Papilonu", koje su došle na ideju da angažuju umjetnika kako bi Marko i Balada dobili svoj mural.

Deni Božić, koji je ranije ukrasio stambene objekte muralima velikana sedme umjetnosti, sportista, naučnika, pisaca, kompozitora, prvi put je na zid stavio likove preminulih Dobojlija.

"Jedno četiri sata sam radio na muralu, s tim da nisam završio, dok otopli", navodi Božić, te na pitanje šta je još ostalo da uradi, poslovično odgovara: "Još je rano reći, vidjećemo."

Mladi umjetnik nije improvizovao tokom izrade murala, nego je koristio autentičnu fotografiju na kojoj se nalaze Marko i Balada, koje život nije štedio, pa su više vremena proveli na ulici nego u svojim domovima, zbog čega su ih susretale, ali i poznavale Dobojlije svih generacija.

"Toliko su bar zaslužili, svaka čast. Hvala svima na podršci i nesebičnoj pomoći da se ovim muralom obilježe i sačuvaju sjećanja na naša dva nesrećna prijatelja. Počivajte u miru, legende", poručio je Dražen, jedan od dvadesetak tvoraca ideje da se na umjetnički način Dobojlije prisjete dvojice mladića.

U Doboju se inače odustalo od gradnje spomenika stradalim u katastrofalnim poplavama, pa su u maju 2015. godine imena jedanaest žrtava uklesana na spomenploči koja je podignuta ispred bivšeg Doma vojske.

 

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije