Gradovi

I žrtva poplave dobila mural

I žrtva poplave dobila mural
I žrtva poplave dobila mural

DOBOJ - Skoro tri godine nakon poplava, jedna od ukupno jedanaest žrtava ove katastrofe Marko Čakarević našao je svoje mjesto na muralu koji je oslikao mladi umjetnik Deni Božić.

Tragično stradalom mladiću na muralu društvo pravi Blaženko Grubešić, Dobojlijama poznatiji kao Balada, koji je umro nakon kratke bolesti, a njih dvojica, svaki na svoj specifičan način, bili su svojevrsne legende.

"Dvojica Dobojlija, dvije čiste, neiskvarene duše, Marko i Balada zauvijek će ostati u sjećanjima svih Dobojlija. Oni koji ih nisu upoznali imaće veliki zadatak da uče kako se postaje čovjek", poručuju Dobojlije okupljene u "Papilonu", koje su došle na ideju da angažuju umjetnika kako bi Marko i Balada dobili svoj mural.

Deni Božić, koji je ranije ukrasio stambene objekte muralima velikana sedme umjetnosti, sportista, naučnika, pisaca, kompozitora, prvi put je na zid stavio likove preminulih Dobojlija.

"Jedno četiri sata sam radio na muralu, s tim da nisam završio, dok otopli", navodi Božić, te na pitanje šta je još ostalo da uradi, poslovično odgovara: "Još je rano reći, vidjećemo."

Mladi umjetnik nije improvizovao tokom izrade murala, nego je koristio autentičnu fotografiju na kojoj se nalaze Marko i Balada, koje život nije štedio, pa su više vremena proveli na ulici nego u svojim domovima, zbog čega su ih susretale, ali i poznavale Dobojlije svih generacija.

"Toliko su bar zaslužili, svaka čast. Hvala svima na podršci i nesebičnoj pomoći da se ovim muralom obilježe i sačuvaju sjećanja na naša dva nesrećna prijatelja. Počivajte u miru, legende", poručio je Dražen, jedan od dvadesetak tvoraca ideje da se na umjetnički način Dobojlije prisjete dvojice mladića.

U Doboju se inače odustalo od gradnje spomenika stradalim u katastrofalnim poplavama, pa su u maju 2015. godine imena jedanaest žrtava uklesana na spomenploči koja je podignuta ispred bivšeg Doma vojske.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije