Gradovi

Iftarska trpeza za 400 osoba u dobojskom selu

Iftarska trpeza za 400 osoba u dobojskom selu
Iftarska trpeza za 400 osoba u dobojskom selu

DO­BOJ - Ur­me i li­mu­na­da do­mi­ni­ra­le su za­je­dni­čkom if­tar­skom trpe­zom, ko­ja je pro­te­klog vi­ken­da, 17. no­ći ra­ma­za­na, pri­re­đe­na za 400 oso­ba u do­boj­skom se­lu Grap­ska.

Upra­vo s ur­ma­ma, a po­tom i sa ča­šom vo­de if­tar je za­po­če­la dva­de­set­dvo­go­diš­nja Amna Ha­si­čić, ko­ju smo za­te­kli dok je s mje­štan­ka­ma Grap­ske pri­pre­mlje­nu hra­nu za if­tar pos­tav­lja­la na sto­lo­ve.

"Prvo vo­da, naj­te­že se odre­ći vo­de, a on­da sve vo­lim jes­ti. To se vi­di po mo­joj 'li­ni­ji'. Uju­tru se­bi ka­žem 'ja da­nas pos­tim' i lah­ko mi je za sve, znam da ne smi­jem, ne obra­ćam paž­nju ni na šta, za­to što se­bi u gla­vi ka­žem da pos­tim i odri­čem se sve­ga u ime Bo­ga. Pos­tim od pe­tog ra­zre­da, uz maj­ku", ka­že uz osmi­jeh Ha­si­či­će­va.

Na if­tar su bi­li po­zva­ni svi mje­šta­ni bez ob­zi­ra na to da li pos­te ra­ma­zan, is­ti­če Ha­ris Be­čić, mje­sni imam, jer je to bi­la pri­li­ka da se me­đu­so­bno dru­že, a 17. no­ći ramazana svi oni se pri­sje­ća­ju bit­ke na Be­dru.

"Mje­sec ra­ma­zan jes­te u bi­ti mje­sec iba­de­ta, pos­ta i mo­li­tve, mje­sec Kur'ana, ali je ovo i mje­sec dru­že­nja, i mi na ovaj na­čin po­ku­ša­va­mo da oku­pi­mo što ve­ći broj ljudi", na­veo je Be­čić.

On je do­dao da i on ur­mom za­po­či­nje if­tar, ali da ne pre­tje­ru­je s hra­nom jer na­kon if­ta­ra sli­je­di mo­li­tva te­ra­vih-na­maz.

"Po­tpu­no je sve­je­dno sa či­me se čo­vjek if­ta­ri, bi­tno je da osje­ti u pos­tu ka­ko je oni­ma ko­ji da­nas ni­su ima­li šta da je­du i ka­ko je si­ro­ma­šni­ma, da vi­di­te ka­ko je bi­ti gladan", na­po­mi­nje Amir Hur­tić, pred­sje­dnik MZ Grap­ska.

Na if­tar su bi­li po­zva­ni i gos­ti ko­ji ni­su islam­ske vje­re, a no­vi­na­ri ni­su pro­pus­ti­li pri­li­ku da pi­ta­ju ne­ke od zva­ni­ca, me­đu ko­ji­ma su bi­li i na­čel­ni­ci su­sje­dnih op­šti­na, ka­ko pro­vo­de mje­sec ra­ma­zan.

"Ja pos­tim od svo­je ra­ne mla­dos­ti, od dje­tinj­stva. U mo­joj po­ro­di­ci je bi­lo is­ta­knu­tih vjer­skih slu­žbe­ni­ka. Mi ko­ji smo ne­ka sre­dnja ge­ne­ra­ci­ja to pre­no­si­mo i evo, hva­la Bo­gu, ima omla­di­ne da­nas ko­ja to nas­tav­lja", na­veo je Mi­hnet Okić, po­sla­nik u Na­ro­dnoj skup­šti­ni RS iz Do­bo­ja.

Se­vlid Hur­tić, odbor­nik u Skup­šti­ni gra­da Do­boj, ka­že da je naj­ma­nje tu suz­drža­nost od hra­ne i vo­de, tu ima­te suz­drža­nosti od stras­ti, od ru­žnih ri­je­či, ogo­va­ra­nja, nerviranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije